Hlavní obsah

Zemětřesení posunulo chilské město o tři metry na západ

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemětřesení o síle 8,8 stupně Richterovy škály, které v poslední únorový víkend postihlo západní pobřeží Chile, posunulo město Concepción o nejméně tři metry na západ a hlavní město Santiago de Chile asi o 28 centimetrů jihozápadně. V úterý to uvedla americká stanice CNN.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Poškozená budova v chilském městě Concepción

Článek

Zemětřesení ovlivnilo polohu i dalších míst v Jižní Americe od Brazílie až po Falklandské ostrovy. Vyplývá to z porovnání satelitních měření před a po otřesech ze 27. února. Se stejným závěrem přišli experti z několika amerických univerzit a z vědeckých institutů v Jižní Americe.

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) už dříve oznámila, že se v důsledku přesunu zemské hmoty po zemětřesení vychýlila ještě více osa Země. To ovlivnilo rotaci planety a podle prvotních odhadů způsobilo zkrácení délky dne o 1,26 mikrosekundy.

Zemětřesení si vyžádalo stovky obětí, ovšem vědcům poskytlo příležitosti ke sběru nových dat. „Zemětřesení v oblasti Maule bylo jedním z nejdůležitějších, jestli ne nejdůležitějším ze zkoumaných velkých zemětřesení,“ řekl Ben Brooks z Havajské univerzity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám