Hlavní obsah

Zelenskyj se v Bílém domě sešel s Bidenem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu přijel do Bílého domu na jednání s americkým prezidentem. Joe Biden ho přivítal společně s manželkou. V Oválné pracovně následně Zelenskyj poděkoval Bidenovi, Kongresu i obyčejným Američanům za jejich pomoc Ukrajině. Následovat by měla tisková konference obou státníků, před 3. hodinou SEČ by měl Zelenskyj vystoupit v Kongresu.

Zelenskyj se v Bílém domě setkal s prezidentem Bidenem.Video: AP

 
Článek

Jedná se o první zahraniční cestu ukrajinského prezidenta od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu. Na Telegramu Zelenskyj uvedl, že už je ve Washingtonu a poděkoval Američanům za jejich tolik potřebnou pomoc.

To později zopakoval i přímo v Bílém domě, kdy poděkoval osobně americkému prezidentu Joe Bidenovi a prostřednictvím televizních kamer i americkému lidu. Zelenskyj Bidenovi předal vyznamenání, které mu poslal jeden z oceněných vojáků v Bachmutu přímo z bojiště.

„V první řadě vám děkuji,“ řekl ukrajinský prezident svému americkému protějšku. „Je pro mě velkou ctí, že tady mohu být,“ dodal a za podporu také „od srdce“ poděkoval obyčejným Američanům.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden převzal od Volodymyra Zelenského vyznamenání, které patřilo vojákovi z fronty u Bachmutu a Bidenovi ho poslal.

Ukrajinský prezident k tomu podotkl, že jej „statečný voják“ požádal, aby vyznamenání předal „statečnému prezidentovi“. „Nezasloužím si to, ale velmi si toho cením,“ reagoval Biden.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Joe Biden přivítal v Bílém domě Volodymyra Zelenského.

Ze snímků přímo z letištní plochy na Adrewsově letecké základně je patrné, že ukrajinský prezident přiletěl v za poslední rok už tradičním oděvu ve vojenském stylu. Na letišti jej čekali ukrajinská velvyslankyně ve Spojených státech Oksana Markarovová a šéf protokolu Rufus Gifford.

Volodymyr Zelenskyj přijíždí za Joe Bidenem do Bílého domu.Video: Reuters

Přiletěl pro další pomoc

Účel Zelenského cesty do Spojených států je zřejmý. Přiletěl si pro příslib další vojenské, finanční i materiální pomoci Spojených států, tedy nejsilnějšího spojence Kyjeva.

Američané už další podporu slíbili. Tím nejdůležitějším dalším krokem je již avizované dodání protileteckých systémů Patriot. Systém využívá střely dlouhého doletu typu země-vzduch a představuje jeden z nejdůležitějších prvků americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Bílý dům krátce před příletem Zelenského potvrdil, že požadované systémy Patriot Ukrajincům dodá.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Volodymyr Zelenskyj přiletěl do USA

Ještě během středy by se měl Zelenskyj setkat se svým protejškem Joem Bidenem. V noci na čtvrtek SEČ pak promluví k americkému Kongresu. K zákonodárcům promluví v 19:30 místního času (01:30 SEČ), uvedla na Twitteru předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Patriot. Nebezpečný americký vlastenec

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám