Hlavní obsah

Ze satelitních snímků havajského města mrazí. Majitel „zázračného domu“ radost nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické havajské město Lahaina ležící na ostrově Maui z velké části lehlo popelem během ničivého požáru 8. srpna, přičemž přišlo o život nejméně 115 lidí a další se pohřešují. Google na své služby Google Maps a Google Earth nahrál nové satelitní snímky města, z nichž je patrné, že Lahaina byla z velké části vymazána z povrchu zemského. Ušetřeny byly zejména okrajové části města a několik šťastných ulic.

Článek

Z nových satelitních snímků je patrné, že ničivý požár zničil celé čtvrti města, včetně historického centra. V plamenech zmizela mimo jiné i čtyři muzea, mnoho významných budov havajské historie a velké množství uměleckých děl a historických relikvií. Místní se shodují na tom, že domy jdou vystavět znovu, část jejich historie je však ztracena navždy. Satelitní snímky města Lahaina si můžete prohlédnout na webu Google Maps, na některých zařízeních však ještě nemusí být mapy aktualizované.

Navzdory tomu, že oficiální čísla mluví o více než tisíci pohřešovaných, mluví se o tom, že by mělo jít snad spíše o úřední chybu v podobě špatně zapsaných tvarů jmen a počet obětí by se měl měnit spíše už jen drobně. Zároveň však stále ještě oficiálně platí značně děsivé vysoké číslo. Zejména pak vzhledem k tomu, že Lahaina má, či spíše měla, jen něco málo přes 13 000 obyvatel.

Podle stávajícího seznamu přišli o život zejména starší lidé, kteří nedokázali před rychle se pohybujícími plameny včas utéct. Mezi mnoha oběťmi z řad sedmdesátníků a osmdesátníků jsou i lidé, kterým bylo jen kolem padesáti. Záchranáři tento týden uvedli, že už dokončili pátrání po obětech v 95 procentech oblasti zasažené požárem, a tak věří, že už počet obětí příliš stoupat nebude.

Snímky zveřejněné už krátce po požáru odhalily jeden dům, který zdánlivě zcela nelogicky ustál řádění plamenů takřka nepoškozen. Skromný domek přímo na pobřeží má na starém satelitním snímku jinou barvu střechy. Majitel totiž nedávno nechal na bezmála sto let starém domě střechu vyměnit.

Tragickému požáru na Havaji pomohly zavlečené traviny

Amerika

„Nešlo jen o krytinu. Při rekonstrukci jsme odstranili celkem pět vrstev asfaltu, položili jsme plechovou krytinu, pod kterou jsme nechali vzduchovou kapsu, aby se tam mohlo teplo lépe rozptýlit. A v přízemí jsme odstranili veškerou vegetaci bezprostředně okolo domu a vysypali jsme tu oblast štěrkem. Kvůli termitům, nikoli kvůli požárům,“ uvedl majitel domu Trip Millikin.

Z toho, že jeho dům teď všichni označují za zázračný, radost ale nemá. Byla to prý velmi podivná směs emocí, když zjistil, že jeho dům byl ušetřen, zatímco domy všech sousedů shořely. Má ale za to, že kromě plechové střechy a štěrku kolem dům pomohly chránit před požárem i palmy, které absorbovaly žár, a Boží zásah. Majitel má tak v plánu částečně poskytnout svůj dům jako jakousi klubovnu a občerstvovnu pro sousedy, kteří se budou snažit znovu vystavět svá obydlí.

Foto: Profimedia.cz

Domu, který jako jediný v oblasti přestál zničující požár, přezdívají místní „zázračný dům“

Proč jste nevypnuli elektřinu? Vyšetřování tragického požáru na Havaji míří na provozovatele sítě

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám