Hlavní obsah

Zaútočte na významné cíle v Íránu, burcují Bidena republikáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký senátor Lindsey Graham prohlásil, že by administrativa prezidenta Joea Bidena měla nařídit útok na významné cíle v Íránu. Graham to řekl v reakci na dronový útok skupin podporovaných Íránem, který v neděli na severovýchodě Jordánska stál život tři americké vojáky a další zhruba tři desítky zranil. Informuje o tom web americké televizní stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Americký republikánský senátor Lindsey Graham

Článek

Biden na útok reagoval slovy, že Spojené státy na něj „odpoví“. Jakou odpověď ale připravuje, prezident neuvedl.

Toho se chytil právě Graham, který prohlásil, že „odstrašující politika Bidenovy administrativy vůči Íránu žalostně selhala“.

„Bidenova administrativa může zlikvidovat všechny (Íránem) podporované skupiny, které chce, ale íránskou agresi tím neodradí,“ prohlásil podle webu americké stanice CNN Graham.

„Vyzývám Bidenovu administrativu, aby udeřila na významné cíle uvnitř Íránu. A to nejen jako odvetu za zabití našich vojáků, ale i jako odstrašující prostředek proti budoucí agresi,“ dodal.

Biden slíbil odpověď na smrt tří vojáků v Jordánsku. Republikáni ho viní, že je měkký

Blízký a Střední východ

K tvrdému útoku Bidena vyzvali i další republikáni. Předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro ozbrojené služby Mike Rogers uvedl, že „už dávno nastal čas, aby prezident Biden konečně pohnal k odpovědnosti teroristický íránský režim a jeho extremistické spojence“.

Nejdále ale zašel nejvýše postavený republikán v senátním výboru pro ozbrojené služby Roger Wicker, který rovnou vyzval k reakci „přímo proti íránským cílům a jeho vedení“.

Nedělní útok

Biden uvedl, že za útokem na americkou základnu na severovýchodě Jordánska, který si vyžádal tři mrtvé americké vojáky a další zhruba tři desítky zraněných, stojí skupiny podporované Íránem.

S tím ale nesouhlasí tiskový mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání, který uvedl, že s tím Írán nemá co dělat.

„Tato tvrzení jsou činěna s konkrétními politickými cíli zvrátit realitu v regionu a rovněž naznačují, že jsou ovlivňována třetími stranami, včetně sionistického režimu,“ prohlásil podle agentury IRNA Kanání.

K odbojovým skupinám uvedl, že „nepřijímají rozkazy z Islámské republiky“, píše agentura Reuters.

Zapojení Íránu odmítla i íránská mise ve Spojených státech amerických, která v prohlášení napsala, že „Írán nemá s útokem na americkou základnu žádnou spojitost“.

Írán se dušuje, že se zabitím tří amerických vojáků nemá nic společného

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám