Hlavní obsah

Zatopenou chemičkou u Houstonu otřásly exploze

Houston
Aktualizováno

Zatopenou chemičkou Arkema u Houstonu otřásly ve čtvrtek dvě exploze. S odvoláním na svědky o tom informovala místní média. Z továrny stoupá černý dým. Vedení továrny už dříve varovalo, že v důsledku záplav, které oblast sužují, hrozí nehoda, kterou už není schopno odvrátit.

Foto: Godofredo A. Vasquez/Houston Chronicle, Reuters

Záplavy v areálu chemičky Arkema

Článek

„Přibližně ve dvě hodiny ráno (9.00 SELČ) jsme byli upozorněni Operačním střediskem pro nouzové situace okresu Harrisu na dvě exploze a černý kouř vycházející z továrny společnosti Arkema v texaském Crosby,“ potvrdilo vedení firmy a dodalo, že už dříve bylo okolí továrny evakuováno v okruhu 2,5 kilometru.

Další výbuchy budou zřejmě následovat. „Chceme upozornit místní obyvatele, že materiál je umístěn na různých místech areálu a nadále trvá riziko dalších explozí. Prosíme, nevracejte se do evakuované oblasti, dokud ji úřady nevyhlásí za bezpečnou,“ uvedla dále společnost.

Šéf továrny Rich Rowe už dříve varoval, že v objektu přestalo fungovat klíčové chlazení materiálů, což může vést k výbuchu a požáru.

Voda v areálu chemičky dosahovala ve čtvrtek ráno do výše dvou metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zaplavená chemičkaVideo: AP

Chemický závod se nachází v obci Crosby, zhruba 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Vyrábějí se v něm vysoce hořlavé a výbušné organické peroxidy. Rowe už dříve upozornil, že hrozí explozivní požár, z něhož se bude uvolňovat černý kouř, který může podráždit oči, kůži a plíce.

Továrna pozastavila provoz už minulý týden kvůli blížícímu se hurikánu Harvey. Od neděle je bez proudu a provoz zajišťovaly záložní agregátory, které ale zčásti vyřadila z provozu voda.

Pracovníci podnik opustili a vedení jeho stav a teplotu materiálu monitoruje z dálky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám