Hlavní obsah

Zastřelili špatného muže? Policista na Floridě po otevření dveří okamžitě pálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté na Floridě zastřelili 3. května třiadvacetiletého příslušníka amerického letectva Rogera Fortsona. Jeho rodina se domnívá, že si strážník při zásahu spletl dveře.

Policista na Floridě zaklepal a zastřelil třiadvacetiletého příslušníka letectva.Video: Reuters

 
Článek

Policista na videu, které policie zveřejnila, nejdřív vyjede v bytovém domě výtahem do jednoho z horních pater, přijde ke dveřím, chvíli stojí a poslouchá.

Zevnitř se neozývají žádné zvuky ani hlasy. Po chvíli je slyšet mužský hlas, který nezřetelně něco řekne. Strážník pak dvakrát zaklepe na dveře a hlásí: „Tady úřad šerifa! Otevřete dveře.“

Po chvíli Roger Fortson otevírá dveře, u boku drží směrem k zemi pistoli. Policista následně ihned beze slova několikrát vystřelí. Poté zařve: „Odhoďte zbraň!“

„Je támhle,“ reaguje mladý muž, který v tu chvíli už leží na zemi. „Nemám ji,“ pokračuje. Tak video končí.

Rodina trvá na tom, že šlo o omyl

Třiadvacetiletý Fortson zemřel na následky střelných zranění v nemocnici. Jeho rodina trvá na tom, že šlo o omyl a policista zamířil ke špatným dveřím.

V původním stanovisku policie trvala na tom, že šlo ze strany policisty o sebeobranu. Zveřejnění kamerových záběrů ale vzbudilo pochybnosti a otázky ohledně toho, zda hrála v reakci policisty roli barva pleti, píše The New York Times. Forston byl totiž Afroameričan.

„Členům rodiny pana Fortsona jsem řekl, že pokud se prokáže, že střelba byla neoprávněná, mají mé slovo, že jméno jejich syna bude plně očištěno a spravedlnosti bude učiněno zadost,“ prohlásil šerif okrsku Eric Aiden na tiskové konferenci.

Zatýkání v Charlotte: Pět mrtvých, z toho čtyři policisté. Do domu musela vjet pancéřovaná vozidla

Amerika
Související témata:

Výběr článků

Načítám