Hlavní obsah

Zastřelení bělocha na ulici v Portlandu zachytil reportér agentury AP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agentura AP v pondělí zveřejnila záběry ze sobotní střelby v Portlandu. Po skončení sobotních pouličních střetů mezi příznivci Donalda Trumpa a dalších skupin tam byl zastřelen běloch, zřejmě člen krajně pravicového uskupení Patriot Prayer. Podle policie zatím není jasné, kdo střílel, ani to, zda střelba souvisela s pouličními střety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil smrterlnou střelbu v PortlanduVideo: JUSTIN DUNLAP /DEMOCRACY FIELD TRIP, AP

 
Článek

Ke střelbě došlo v sobotu večer asi čtvrt hodiny poté, co z města odjela kolona zhruba 600 aut s příznivci amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ti do města v Oregonu, kterým v poslední době zmítají rasové nepokoje, přijeli vyjádřit podporu bezpečnostním složkám a lidem, kterým rozzuřené davy demolují majetek. Střetli se s příznivci hnutí Black Lives Matter, které svolává protesty proti rasismu a policejní brutalitě napříč Amerikou.

Při střetech demonstrantů v americkém Portlandu zemřel člověk

Amerika

Policie uvedla, že několik lidí zatkla a potvrdila, že při přestřelce zemřel jeden člověk, který byl zasažen do hrudníku. Zatím není jasné, zda střelba souvisela se střety mezi Trumpovými zastánci a odpůrci, ani kdo střílel.

Zakladatel Patriot Prayer Joey Gibson uvedl, že zastřelený byl stoupencem tohoto uskupení. Gibson byl také v sobotu večer v Portlandu a dorazil na místo střelby krátce poté, co se incident stal.

Foto: Mathieu Lewis-rolland, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa v Portlandu

Tři výstřely

Fotograf spolupracující s agenturou AP uvedl, že slyšel tři výstřely. Poté uviděl policejní zdravotníky ošetřovat oběť, která podle něj vypadala jako běloch. Podle dalších nezávislých spolupracovníků AP měl muž čepici s odznakem Patriot Prayer.

V Portlandu se vyostřuje napětí, vláda čelí žalobě

Amerika

Protesty v mnoha amerických městech včetně Portlandu se rozhořely poté, co v květnu při brutálním zásahu bělošského policisty v Minneapolisu zemřel černoch George Floyd.

V Portlandu panuje napětí mezi různými skupinami demonstrantů a dochází ke střetům. Trump začátkem července do Portlandu poslal příslušníky federálních sil na ochranu federálního soudu, nicméně podle místních úřadů to situaci ještě zhoršilo. Stovky lidí byly v souvislosti s nepokoji zatčeny.

Foto: Mathieu Lewis-rolland, Reuters

Policisté na místě činu

Reklama

Výběr článků

Načítám