Hlavní obsah

Zapomněli na olej. Nejmodernější americké vojenské lodi se zadřely motory

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké námořnictvo si uřízlo ostudu. Technická obsluha jedné ze tří lodí nejmodernější třídy Freedom - USS Fort Worth - při údržbě zapomněla dolít olej, a 118 metrů dlouhé válečné lodi o výtlaku 3400 tun se tak zadřely motory. Z neznámého důvodu se již dříve zadřela převodovka i u další lodi třídy Freedom - USS Milawaukee.

Foto: Profimedia.cz

USS Fort Worth

Článek

„Zdá se, že poruchu převodovky (USS Fort Worth) způsobilo nedodržení stanovených postupů při údržbě. Po nastartování dieselových motorů nebyla dostatečně promazávána převodovka,“ stojí v hlášení, z něhož cituje agentura Bloomberg.

Jak dlouho oprava potrvá a kolik bude stát, není jasné. Prozatím je USS Fort Worth v hodnotě 440 miliónů dolarů (téměř 11 miliard korun) uvězněna v singapurském přístavu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mluvčí pacifické flotily amerického námořnictva Matt Knight prozradil pouze to, že loď zůstane v Singapuru do té doby, než „proběhne série prověrek, které určí rozsah nutných oprav“.

Nasazení USS Fort Worth v Asijských vodách je naplněním slibů administrativy prezidenta Baracka Obamy, že posílí americkou vojenskou přítomnost v regionu. USS Fort Worth nicméně v současném stavu příliš respektu nebudí.

Je to už podruhé

Incident je pro americké námořnictvo o to nepříjemnější, že o měsíc dříve - loni v prosinci - potkaly trable podobného rázu sesterskou USS Milawaukee, která se vracela do domovského přístavu v San Diegu. Přímo na moři se jí zanesly filtry „plechovými úlomky“, následně poklesl tlak oleje v mazání převodovky, posádka musela zastavit a počkat na odtah na šedesát kilometrů vzdálenou základnu ve Virginii. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Rychlostní zkouška lodi USS MilwaukeeVideo: U.S. Navy

Podle informací námořnictva spolu incidenty nesouvisí, byť příčina poruchy USS Milawaukee zůstává zahalena tajemstvím. „Vyšetřování stále probíhá a příčina poruchy zatím odhalena nebyla,“ řekla CNN mluvčí námořnictva Rebecca Haggard.

USS Fort Worth

Max. rychlost: 83 km/h

Dosah: 6 500 kilometrů

Max. délka plavby: 21 dní

Posádka: až 75 námořníků

Letouny na palubě: dva vrtulníky Sikorsky SH-60 Seahawk a bezpilotní helikoptéra MQ-8 Fire Scout

Výzbroj: Děla Bofors 57 mm gun, protiletadlové rakety RIM-116 a torpéda Mark 50

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám