Hlavní obsah

Žaloba žádá pro Chauvina kvůli Floydově smrti třicet let, obhajoba navrhuje podmínku

– Minneapolis

Americká prokuratura žádá pro bývalého policistu Dereka Chauvina, který je odpovědný za smrt George Floyda, trest vězení ve výši 30 let. Obhajoba naopak navrhuje trest v délce vazby a podmínku, takže by Chauvin, jenž byl už uznán vinným za vraždu druhého a třetího stupně a zabití, skončil okamžitě po vynesení verdiktu na svobodě. Soud vynese ortel 25. června.

Foto: Pool, Reuters

Derek Chauvin před soudem.

Článek

Soudce Peter Cahill minulý měsíc dospěl k závěru, že smrt Floyda provázely přitěžující okolnosti v podobně krutosti, jelikož zemřel poté, co mu Chauvin klečel devět a půl minuty na krku. To umožňuje bývalému policistovi vyměřit trest vyšší než maximálně patnáctiletý, který je udělován za vraždu druhého stupně v případě čistého trestního rejstříku.

Podle obžaloby byly Chauvinovy činy ohavné a trest odnětí svobody v délce 30 let by „naprosto odpovídal dopadům, jaké jeho chování mělo na oběť samotnou, její rodinu i celou komunitu“. Proto soudu předložila ve středu žádost o vyměření tohoto trestu.

Porota: Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda

Zahraniční

Zdůvodnila to tím, že Chauvinovo zneužití pozice vyvolávající důvěru bylo „nehorázné“. Obhajoba zároveň dodala, že jeho extrémní chování mimo jiné sledovaly čtyři děti. „Jeho činy traumatizovaly rodinu pana Floyda, přihlížející, kteří sledovali Floydovu smrt, a společnost. Jeho chování šokovalo národní svědomí.“

Obhájce chce podmínku a žádá nový proces

Podle Chauvinova obhájce Erica Nelsona by naopak měl jeho klient dostat trest v délce vazby. „Vzhledem k tomu, že Chauvin má čistý trestní rejstřík, je zralý, je u něj nízké riziko opakování trestného činu a těší se podpoře rodiny i přátel, naléhavě žádá tento soud, aby vynesl podmínku s dobou trestu, kterou už strávil ve vězení.“

Nelson podal ve středu také další žádost o nový proces a změnu místa soudu, protože kumulující se chyby, potlačení práva jednat podle svého uvážení a chybný postup žaloby i poroty upřely Chauvinovi spravedlivý proces. Odvolal se tak na vyjádření dvou porotců.

Z rozhovoru s porotkyní Lisou Christensenovou, která nakonec nerozhodovala o verdiktu, prý plynulo, že panoval tlak na uznání viny. Rozhodnutí dalšího porotce Brandona Mitchela bylo podle Nelsona určeno politickými a sociální příčinami.

Obhájce amerického expolicisty Chauvina požádal o nový proces

Amerika

K žádosti Nelson přiložil fotografie z roku 2020, kde má Mitchell na sobě tričko Black Lives Matter a čapku s obrázkem Martina Luthera Kinga a slovy zvedněte kolena z našich krků.

Chauvin byl loni v květnu jedním ze čtyř policistů, kteří byli přivoláni kvůli podezření majitele místní samoobsluhy, že šestačtyřicetiletý recidivista Floyd zaplatil falešnou bankovkou. Floyd zemřel poté, co mu Chauvin při zatýkání devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat.

Případ vyvolal rozsáhlé protesty proti rasismu a policejnímu násilí v USA i jinde ve světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám