Hlavní obsah

Začíná summit OSN o klimatu, Česko slovo nedostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V pondělí se v newyorském sídle OSN uskuteční klimatický summit, který svolal generální tajemník OSN António Guterres. Český premiér Andrej Babiš se sice jeho zahájení zúčastní, ale na rozdíl od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové na konferenci nepromluví. Projevy přitom pronese sto lidí včetně zástupců malých zemí. Chybět nebude ani mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres se švédskou aktivistkou Gretou Thunbergovou.

Článek

Babiš během dne vystoupí na jiné akci, na fóru Concordia Summit přednese projev na téma českých inovačních strategií. Konference o klimatu se pak účastní ministr životního prostředí Richard Brabec.

Motto pondělní klimatické konference OSN zní „závod, který můžeme vyhrát; závod, který musíme vyhrát“. Generální tajemník OSN Guterres předpokládá, že světoví vůdci na schůzce představí nové závazky a opatření zaměřené na snížení emisí. Podle něj bude jednodenní konference „o činech, nikoli o slovech“.

„Řekl jsem světovým vůdcům, aby nepřijížděli s líbivými projevy, ale s konkrétními závazky,“ uvedl šéf OSN, který už dříve vyzval představitele států, aby předložili ambiciózní plány transformace energetiky, dopravy, průmyslu i zemědělství. Mezinárodní společenství by mělo do roku 2030 snížit emise o 45 procent a do roku 2050 dosáhnout uhlíkové neutrality.

Široké spektrum řečníků bez Babiše

Na konferenci ale nemluví jen vůdci velkých a významných zemí, jako jsou německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson, nebo zástupci zemí, které se ochraně ovzduší velmi věnují jako Dánsko, Finsko, Norsko či Nový Zéland.

Vystoupí také indický premiér Nárendra Módí, indonéský viceprezident Jusuf Kalla nebo zvláštní vyslanec čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a pákistánský premiér Imran Chán, což jsou země, které se významnou měrou podílejí na znečištění.

Z malých zemí nejsou zastoupené jen ty, které jsou aktuálně ohrožené zvednutím hladin oceánů, což je případ Marshallových ostrovů, Fidži nebo Malediv a Palau, popřípadě Svaté Lucie či zemí ohrožovaných suchem jako Súdán. Vystoupí i zástupci Guatemaly, Hondurasu Rwandy a Demokratické republiky Kongo nebo království Lesotho a Bhútánu či Bolívie.

Čaputová bude mluvit o přechodu od uhlí k čisté energii v bloku, kde vystoupí představitelé Fondu pro čistý vzduch, společnosti Orsted, která se zaměřuje na větrné elektrárny, a energetické společnosti Iberdrola.  Konference se účastní i zástupci velkých firem, jako je pojišťovna Allianz nebo potravinářská firma Danone.

Babiš promluví na fóru Concordie

Babiš se v pondělí zúčastní fóra Concordia Summit, jehož cílem je propojit vlády, podnikatele a neziskové organizace při hledání řešení globálních otázek. Přednese na něm projev o české inovační strategii. Na tomto fóru vystoupí mezi více než třemi sty řečníky také bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso (ten současný Donald Tusk se účastní klimatického summitu OSN).

Mezi dalšími pozvanými řečníky jsou mimo jiné americká ministryně dopravy Elaine Chaová, americký ministr obchodu Wilbur Ross jr., ředitel Uberu Dara Khosrowshani, libanonský premiér Michel Aún nebo poradkyně amerického prezidenta Kellyanne Conwayová a prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa.

Reklama

Výběr článků

Načítám