Hlavní obsah

Záchranáři objevili šest vraků letadel, po Fossettovi ani stopa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEVADA

Američtí záchranáří, kteří již šestý den pátrají po třiašedesátiletém milionáři a vášnivém letci Steve Fossettovi, našli v nevadské poušti šest vraků letadel. Některé z nich zde ležely už celá desetiletí. Po zmizelém dobrodruhovi ale jako by se země slehla.

Článek

Po Fossettovi, který se se svým jednomotorovým letadlem ztratil minulé pondělí, pátrá 45 letounů a vrtulníků. Nalezeny byly ovšem jen vraky jiných letadel. Nebyly objeveny žádné lidské pozůstatky. Podle agentury AP to není nic překvapivého, jelikož oblast v hojném počtu obývají kojoti a pumy.

Letecké týmy nemají vůbec tušení, kde dobrodruha hledat, protože startoval ze soukromé ranveje v nevadské poušti a neměl žádný přesný letový plán. Záchranáři již prohledali území o rozloze 25 900 čtverečních kilometrů.

Fossett s sebou neměl padák a palivo v nádrži stačilo pouze na čtyři až pět hodin, přičemž jeho výlet neměl trvat déle než tři hodiny.

Podle majorky Cynthie Ryanové z nevadské hlídky civilního letectví by pátrání mohlo trvat týdny. Neexistují sebemenší záchytné stopy, kde by mohl Fossettův letoun být. Kromě toho mířil do nehostinné pustiny, do jednoho z nejvíce zapomenutých krajů v pevninských USA.

Měl s sebou jen jednu láhev vody

Úřady se domnívají, že milionář měl s sebou pouze jedinou láhev vody. Jeho přátelé a kolegové nicméně prohlašují, že je to nejen špičkový letec, ale také prvotřídní odborník na to, jak přežít.

"To je vždycky jedna z možností, že nebude nikdy nalezen. Chci ale věřit, že s naší špičkovou technologií jsou šance o moc lepší," řekl zástupce šerifa distriktu Lyon Joe Sanford.  

"Buď my, nebo nějaký lovec či pilot jej najdeme. Rád si myslím, že sklenice je z poloviny plná," poznamenal. 

Bohatému dobrodruhovi se jako prvnímu podařilo sólo obletět zeměkouli v balónu, přeplaval Lamanšský průliv, dokončil obtížný závod psích spřežení Iditarod, obeplul Zemi a také vyšplhal na některé z nejvyšších světových vrcholů.

Reklama

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Odvážného pilota Fossetta se nedaří nalézt

Žádné výsledky nepřineslo pátrání po americkém pilotovi Steve Fossettovi, který je nezvěstný od pondělí, kdy se vydal na rutinní let. Stále je však naděje,...

Výběr článků

Načítám