Hlavní obsah

Za ricinové dopisy Obamovi dostal Američan 25 let

James Everett Dutschke, který vloni poslal dopisy s jedovatým ricinem prezidentu Baracku Obamovi a dalším americkým činitelům, byl v pondělí odsouzen k 25 letům vězení. Dvaačtyřicetiletý Američan se k činům přiznal, což odvrátilo hrozbu doživotního trestu.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Muž byl zatčen loni v dubnu a obviněn z přechovávání toxického ricinu a z pokusu použít ho jako zbraň. Kromě amerického prezidenta byly dopisy s ricinem určeny také pro republikánského senátora za Mississippi Rogera Wickera a pro soudkyni státu Mississippi Sadie Hollandovou.

Zatímco dopisy pro Obamu a Wickera neprošly bezpečnostními kontrolami, zásilka určená soudkyni se dostala až přímo k ní. Hollandová ale zraněna nebyla.

Ačkoliv se  k činům přiznal, před několika dny chtěl přiznání odvolat. Soudkyni Sharion Aycockové prý řekl, že si prokuratura vymyslela důkazy o jeho manipulaci s jedem, kterou dokládaly mimo jiné stopy DNA. Nakonec však přiznání nestáhl, neboť mu v případě delšího procesu hrozil až doživotní trest.

Ricin je mimořádně nebezpečný jed, který se dá získat ze semen skočce obecného. Poplach kolem jedovatých zásilek přišel loni v době, kdy v USA ještě vládlo napětí vyvolané dubnovým krvavým útokem na maratón v Bostonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám