Hlavní obsah

Za krádeže miminek dostal argentinský lékař 13 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Argentinský soud poslal v pondělí do vězení lékaře a porodní asistentku. Oba se podíleli na odebírání novorozenců matkám, které za vlády junty odmítaly vojenskou diktaturu. Podle agentury AFP je to vůbec poprvé, co soud vynesl verdikt nad zdravotnickými pracovníky v souvislosti s nuceným odjímáním dětí rodičům nepřátelským tehdejšímu režimu. Tresty dostali i představitelé junty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Argentinský soud vynesl tresty za krádeže novorozeňatVideo: Reuters

 
Článek

Devětašedesátiletý lékař Norberto Atilio Blanco si od soudu odnesl třináctiletý trest vězení, porodní asistentka v důchodu, pětaosmdesátiletá Yolanda Arrocheová, dostala sedm let. Další lékař souzený v této kauze byl zproštěn viny.

Oba dva ve druhé polovině sedmdesátých let pracovali v tajné porodnici, která fungovala ve vězení, kde vojenský režim držel a vyslýchal své odpůrce. Tresty dostali za to, že odebírali matkám jejich děti, které byly poté pod novou identitou nabízeny k adopci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odhaduje se, že během vražedného postupu vojenské vlády vůči levicové opozici, označovaného jako špinavá válka, bylo zajatým matkám při porodu ukradeno kolem 500 dětí.

Foto: Victor R. Caivano, ČTK/AP

Souzení (od předu) lékař Raul Eugenio Martin, generál Santiago Omar Riveros,bývalý diktátor Reynaldo Bignone

Ve stejném případě dostal šestnáctiletý trest i někdejší diktátor Reynaldo Bignone, 30 let vězení vyměřil soud tehdejšímu generálovi Santiagu Riverosovi. Oba muži ve věku 86 a 91 let si již odpykávají doživotní tresty, které v předchozích procesech dostali za zločiny proti lidskosti. Bignone dostal už dříve trest i za odebírání dětí matkám.

Během vojenské diktatury, která v Argentině vládla v letech 1976 až 1983, beze stopy zmizelo na 30 tisíc osob, řada lidí byla mučena. Za mučení a zločiny proti lidskosti bylo odsouzeno mnoho významných představitelů junty včetně jejího šéfa Jorgeho Videly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám