Hlavní obsah

Chaos v Kongresu. Republikáni s mobily mařili výslech

Divoká scéna se odehrála v americké Sněmovně reprezentantů, kde měla být na uzavřené schůzi tří výborů vyslechnuta vysoká úřednice Pentagonu Laura Cooperová v takzvané ukrajinské kauze.

Foto: Profimedia.cz

Republikánští zákonodárci, kteří pronikli do místnosti, kde měla být vyslechnuta úřednice Pentagonu v kauze údajného zneužívání moci, kvůli kterému hrozí prezidentovi Donaldu Trumpovi ústavní žaloba.

Článek

Do sálu totiž přes odpor ostrahy neoprávněně proniklo pětadvacet republikánských zákonodárců. Ti se v místnosti, kde platil zákaz používání elektronických zařízení, natáčeli mobilními telefony a pojídali pizzu. Středeční výslech byl kvůli incidentu odložen o pět hodin, podotkla stanice CNN.

Cooperová byla při jednání mezi USA a Ukrajinou, jež je nyní předmětem vyšetřování a které by teoreticky mohlo vést až k sesazení prezidenta Donalda Trumpa. Bílý dům jí už dříve výpověď před Kongresem zakázal.

Akci republikáni prezentovali jako ostrý protest proti tomu, že nemohli být neveřejnému výslechu přítomni, a dožadovali se bližších informací. Přitom se ale ukázalo, že někteří republikánští zákonodárci coby členové příslušných výborů k výslechu přístup měli, jejich protest tak byl zbytečný.

Trump podmínil pomoc USA Ukrajině vyšetřováním rivala

Jiný neveřejný výslech v úterý přinesl třaskavé tvrzení. Americký chargé d’affaires na Ukrajině William Taylor při něm dle amerických médií řekl, že americká vojenská pomoc Ukrajině závisela na tom, zda Kyjev veřejně prohlásí, že zahájí vyšetřování bývalého viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna. Biden je přitom hlavním Trumpovým volebním rivalem.

Bouři odstartovala stížnost na červencový telefonát mezi Trumpem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ve zveřejněném přepisu šéf Bílého domu Bidenův případ opakovaně zmiňuje. Kyjev následně vyšetřování firmy Burisma, v níž Biden mladší působil, skutečně obnovil a americká vojenská pomoc byla uvolněna.

Zelenskyj přitom už počátkem května ještě před inaugurací se svými poradci řešil, jak reagovat na Trumpův tlak a nezaplést se do amerického vnitropolitického boje, napsala nyní agentura AP s tím, že to bylo již po prvním telefonátu s Trumpem, který mu gratuloval ke zvolení.

Reklama

Související články

Proti Trumpovi promluvil další agent

Další agent tajných služeb se rozhodl vypovídat proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi v jeho ukrajinské kauze, která se točí kolem jeho tlaku na...

Výběr článků

Načítám