Hlavní obsah

Washingtonské pomníky budou chránit příslušníci národní gardy

Přibližně 400 neozbrojených příslušníků washingtonské národní gardy bylo aktivováno, aby v hlavním městě USA pomáhali bezpečnostním složkám střežit některé historické památníky. Úřady k tomuto kroku přistoupily poté, co se demonstranti pokusili v parku poblíž Bílého domu strhnout sochu bývalého prezidenta Andrewa Jacksona.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V noci na úterý se skupinka demonstrantů ve Washingtonu neúspěšně pokoušela svrhnout sochu bývalého prezidenta Jacksona, načež se současný prezident Donald Trump na Twitteru vyslovil pro tvrdý postup policie a soudů proti pachatelům podobných činů.

Sochy některých státníků či generálů v USA kvůli vazbám na otrokářskou minulost budí kontroverze a mnoho měst v posledních týdnech přistoupilo k odstraňování v reakci na vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Nejsilnější americké protestní hnutí za poslední dekády nastartovala smrt 46letého Floyda, kterému při zatýkání bělošský policista Derek Chauvin několik minut klečel na krku. Rozsah a intenzita protestů pramení i z toho, že květnový případ z Minneapolisu byl jen dalším z dlouhé řady podobných incidentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám