Hlavní obsah

Vyzvedávání těl z airbusu Air France skončilo

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Z trosek francouzského Airbusu A330, který před dvěma lety spadl do Atlantiku při letu z Ria de Janiero do Paříže, byla už vyzvednuta všechna těla, která vyzvednout šlo. Oznámil to francouzský úřad pro vyšetřování nehod BEA. Loď s ostatky a s vyzvednutými částmi stroje už směřuje do Francie. Z 228 obětí neštěstí byla vyzvednuta těla 154.

Článek

Padesát těl bylo vyzvednuto pár týdnů po nehodě z června 2009. Letos se podařilo vyzvednout další 104 těla. Vyšetřovatelé v pondělí oznámili, že poslední tělo bylo z trosek v hloubce 3900 metrů vyzvednuto v pátek.

Ohledně vyzvedávání panovaly spory. První dvě se cestou na hladinu rozpadla. Soud pak zakázal vyzvedávání dalších. [celá zpráva]

Pokračovat se v něm mohlo, až když s tím dali souhlas pozůstalí. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé soudí, že navzdory tomu, že těla byla dva roky ve vodě, bude možné oběti identifikovat.

Vyzvednuté části letounu budou zkoumat odborníci v Toulouse, kde se airbusy vyrábějí.

Už dříve byly do Francie dopraveny černé skříňky, které se také podařilo vylovit. Jejich předběžné prozkoumání sice vedlo k přesnému popisu pádu stroje, zatím však nebylo uvedeno, co katastrofu způsobilo, nebo kdo ji zavinil. [celá zpráva]

Závěrečná zpráva vyšetřovatelů by měla být zveřejněna koncem července.

Reklama

Výběr článků

Načítám