Hlavní obsah

Výroba raket pro Ukrajinu vázne, Pentagon poskytne 216 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pentagon dá 216 milionů dolarů (4,5 miliardy korun) na rozšíření a modernizaci továren společnosti Aerojet Rocketdyne v Arkansasu, Alabamě a Virginii, kde se vyrábějí raketové motory pro střely Javelin, Stinger a GMLRS využívané v raketometech HIMRAS. Všechny se osvědčily na Ukrajině.

Foto: Emree Weaver, ČTK/AP

Palba ze salvového raketometu HIMARS.

Článek

„Klíčová investice umožní modernizaci výroby raketových motorů a paliv ve Spojených státech a vytvoří řadu pracovních míst pro techniky,“ řekla v pátek náměstkyně ministra obrany Kathleen Hicksová podle serveru Defense One.

Aerojet Rocketdyne je hlavní dodavatel raketových motorů na tuhá paliva pro společnosti Lockheed Martin a Raytheon. První je využívá k pohonu raket GMLRS a druhá pro pohon javelinů a stingerů. Firmě se nedaří plnit dodávky a loni označil ředitel Raytheonu Greg Hayes Aerojet za „slabý článek“ v dodavatelském řetězci.

Aerojet je také jediným výrobcem kompozitních i kovových plášťů raket GMLRS.

U stingerů, jejichž produkce se zvýší o padesát procent až v roce 2025 na šedesát kusů měsíčně, je však podle Hayese problémem i to, že Pentagon si tyto střely neobjednal už 18 let a mnohé komponenty se už nevyrábějí. Aby se zvýšila rychlost výroby, je nutné přepracovat duální naváděcí zařízení pracující v infračerveném i ultrafialovém spektru. Pentagon poskytl Ukrajině tisíce těchto raket a USA potřebují jejich zásoby doplnit.

Generální ředitelka společnosti Aerojet Rocketdyne Eileen Drakeová uvedla, že peníze spolu s vlastními investicemi se použijí při uplatňování nových technologií a vývoji pokročilých pohonných systémů. Aerojet má také dodat motory a řídící systémy pro další dodávku antiraket pro systém THAAD od firmy Lockheed Martin.

Aerojet pracuje na modernizaci svých továren a zavádění automatizace. Staví v Camdenu novou továrnu, kde by se měly vyrábět motory na tuhé pohonné hmoty, což by zvýšilo produkci a snížilo cenu. Firma si též najala továrnu v Huntsvillu, kde se vyrábějí inertní součásti motorů.

Americké zbrojovky budou muset přidat

Zahraniční

Konflikt na Ukrajině vyprazdňuje americké sklady zbraní

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám