Hlavní obsah

Vůdce vzbouřených peruánských indiánů dostal azyl v Nikaragui

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima
Aktualizováno

Mluvčí vzbouřených indiánských kmenů peruánské Amazonie Alberto Pizango, který se po víkendovém masakru v městě Bagua Grande ukryl na nikaragujském velvyslanectví v Limě, získal v této středoamerické zemi i politický azyl. Oznámil to v úterý nikaragujský velvyslanec v Peru Tomás Borge s tím, že Pizangovu žádost konzultoval s prezidentem Danielem Ortegou.

Foto: Thomas Quirynen , Reuters

Vojáci zasahují proti Indiánům v Peru.

Článek

Krvavý střet mezi vojáky, chránícími zařízení národní těžební firmy Petroperu, obklíčené 2,5 tisícem indiánů, si vyžádal podle vládních údajů životy 24 vojáků a devíti vzbouřenců. Indiáni však hovoří o třech desítkách mrtvých včetně několika dětí. Asi sto lidí je nezvěstných, padesát osob bylo zraněno.

BBC citovala svědky, podle nichž armáda po bitvě odvážela mrtvoly vzbouřenců ve vrtulnících a shazovala je hluboko v džungli. Mrtvoly údajně plavou i v místní říčce. Představitelé ministerstva vnitra důrazně popřeli tvrzení kněze Casinalda Ramose z osady Santiago Apóstol u Bagua Grande, že vojáci tajně pohřbili zabité indiány do hromadného hrobu. Kněz místní rozhlasové stanici bez dalších detailů řekl, že hrob je v místě zvaném El Reposo.

Peruánský analytik Jaime Antezana v listě El Comércio poukázal na vyhraněnou tendenčnost oficiálních informací o střetu. "Vládní video se pokouší indiány vykreslit jako primitivy, řízené ze zahraničí,“ upozornil Antezana s tím, že tón oficiálních informací svědčí o snaze zdiskreditovat domorodé obyvatelstvo.

Podle peruánských médií byl včera ve městě Bagua napjatý klid, očekávaly se ale demonstrace v dalších městech. V místech nepokojů stále platí zákaz vycházení od tří odpoledne do šesti do rána

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám