Hlavní obsah

Vteřinu před srážkou letadla s vrtulníkem žertoval dispečer o grilování kočky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Odvolaný letový dispečer, který telefonoval v době tragické srážky malého letadla s vrtulníkem, při níž v New Yorku zahynulo devět lidí, neřešil nic závažného. Žertoval s kolegyní o grilování mrtvé kočky. Sluchátko položil sekundu před srážkou. Vyplynulo to z přepisu záznamu hovoru jeho mobilního telefonu, který byl ve službě monitorován. Ze samotné srážky však muž viněn není.

Článek

Poté, co dal dispečer 8. srpna jednomotorovému letadlu Piper povolení ke vzletu z newjerseyského letiště Teterboro, zavolal provoznímu středisku. S tamní pracovnicí pokračoval v hovoru, který s ní před tím vedl a v němž s ní žertoval o mrtvé kočce, kterou žena musela odstranit z areálu letiště. První hovor  se ženou skončil 12 minut předtím, než pilot letadla oznámil kontrolní věži letiště, že je připraven vzlétnout.

Dispečer nasměroval pilota piperu k řece Hudson a předal zodpovědnost za letadlo nedalekému mezinárodnímu letišti Newark Liberty.

Pak dispečer zavolal znovu své kolegyni a pokračoval ve vtipkování. Zeptal se jí: "Máme v grilu dostatek plynu?" Když řekla, že ano, dodal: "Osmahni tu kočku." Žena mu odpověděla, že to je nechutné, ale jejich hovor o kočce dál pokračoval. Přerušil jej až dispečer z letiště Newark, který muži v Teterboro řekl, že ho znepokojuje letová dráha letadla Piper.

Oba dispečeři se pak s letadlem pokoušeli neúspěšně spojit, aby mu řekli, že letí příliš nízko a křižuje tak dráhu vrtulníku. V jednu chvíli dispečer v Teterboro řekl své kolegyni, kterou měl stále na telefonu, že letadlo Piper asi přijímá na špatné frekvenci. Jejich hovor podle vyšetřování skončil jednu sekundu před osudnou srážkou.

Přepisy jsou součástí vyšetřování, agentura AP je získala od důvěryhodného zdroje.

Nad vodami, jež oddělují Manhattan od státu New Jersey, naproti lokalitě zvané Hoboken se pak piper s vrtulníkem střetly. Kolizi nikdo nepřežil. Mezi oběťmi je pět italských turistů, kteří letěli ve vrtulníku, dva pasažéři malého letadla a dva piloti. Vyšetřování příčin nehody ještě neskončilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám