Hlavní obsah

V Kanadě se objevila zákopová horečka

– Winnipeg
Novinky, Alex Švamberk

Zákopová horečka, kterou trpělo v průběhu první světové války na milion vojáků na obou stranách, se objevila u dalšího Kanaďana z Winnipegu. Ve městě je to už čtvrtý případ za půl roku. Okamžitě zazněly výzvy ke zlepšení podmínek života ohrožených skupin, protože zákopovou horečku přenášejí vši šatní.

Foto: Profimedia.cz

Původce zákopové horečky Bartonella quintana

Článek

Naposledy byla zákopová horečka, způsobovaná bakterií Bartonella (Riksettia) quintana, zaznamenána u bezdomovce, který dříve bral drogy a byl HIV pozitivní, ale užíval léky proti retrovirům. Stěžoval si na horečku, problémy s dýcháním a bolesti na hrudi. Lékaři u něj našli stopy po hmyzím kousnutí a ucpané cévy v plicích. Už dříve navštívil lékaře kvůli bolesti na hrudi. Bylo však u něj zjištěno i poškození srdce, které tuto nemoc provází, a musel se podrobit operaci srdce, při níž mu byly vyměněny chlopně. Po zjištění přítomnosti bakterie dostal i antibiotika.

„Právě infekce Bartonellou quintanou způsobila poškození srdečních chlopní,“ řekl expert na infekční choroby z Manitobské univerzity Carl Boodman. Nakonec se muž léčil tři měsíce. U části nakažených se nemoc projevuje endokarditidou, tedy zánětem srdeční chlopně nebo vnitřní výstelky srdce. Obvyklé jsou pětidenní horečnaté stavy, které se vracejí po pětidenní pauze, proto nese její původce druhové jméno quintana. U lehčích případů je horečnatý atak jednorázový a po pár dnech pomine.

Smrtící krvácivá horečka chaparé se může přenášet mezi lidmi

Věda a školy

Jeden ze tří letos dříve nakažených skončil s paralýzou a má problémy s mluvením, když začal krvácet do mozku.

„Je to nemoc válečných podmínek, je to nemoc uprchlických táborů a je to něco, s čím se ještě musejí potýkat mnohé industrializované společnosti,“ dodal Boodman. „Ukazuje to, že jsou lidé mimo naši společnost, kteří žijí v podmínkách, jež bychom neměli tolerovat,“ dodal.

Jon Sparkes z charity pro bezdomovce Crisis apeloval, aby se zlepšily podmínky života ohrožených lidí: „Všichni si zasloužíme šanci na zdravý život.“

Původce zákopové horečky je blízce příbuzný původci skvrnitého tyfu a Rickettsiových neštovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám