Hlavní obsah

Ve Virginii obvinili ženu, jejíž šestiletý syn postřelil učitelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká porota v americkém státu Virginie obvinila ze zanedbání rodičovské péče o dítě ženu, jejíž šestiletý syn v lednu vážně zranil svou učitelku matčinou pistolí. Deja Taylorová se má zodpovídat také z toho, že své dítě ohrozila tím, že mělo přístup k nabité střelné zbrani, oznámily tiskové agentury s odvoláním na komuniké státního zástupce. Případ ze školy v Newport News šokoval Spojené státy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Má klientka předstoupí před soud tento týden,“ řekl agentuře AFP advokát Taylorové.

Žák prvé třídy v základní škole Richneck vytáhl 6. ledna pistoli, kterou si legálně pořídila jeho matka, a postřelil pětadvacetiletou učitelku Abigail Zwernerovou. Stalo se tak poté, co zástupci školy obdrželi varování, že chlapec má ve škole zbraň. Mladá žena se dva týdny léčila v nemocnici se zraněním ruky a hrudníku.

Chlapcovi rodiče v prohlášení vydaném po střelbě ujišťovali, že zbraň byla řádně uložena na bezpečném místě, a také uvedli, že chlapec trpí handicapem vyžadujícím zvláštní péči.

Státní zástupce Howard Gwynn uvedl, že vyšetřování není u konce a že velká porota přezkoumá bezpečnostní opatření ve škole, kde se střílelo. Pokud shledá další osoby trestně zodpovědnými, budou vznesena další obvinění, dodal Gwynn, který se minulý měsíc vzdal stíhání střelce vzhledem k jeho věku.

Abigail Zwernerová tento měsíc podala občanskou žalobu na školní úřady, které obvinila, že podcenily varování týkající se žákova agresivního chování a nedbaly výstrah, že chlapec je ozbrojen. Domáhá se odškodnění ve výši 40 milionů dolarů (asi 860 milionů Kč).

Ve Spojených státech, kde je v držení téměř 400 milionů zbraní, se ve školách střílí znepokojivě často. Poslední tragédie se odehrála na konci března v Nashvillu, kde byli v malé křesťanské škole zabiti tři devítiletí žáci a tři dospělí. Je ale velmi vzácné, aby střelci byli tak mladí jako v Newport News. Podle databáze badatele Davida Riedmana střílelo od 70. let ve školách „jen“ asi patnáct dětí mladších deseti let, poznamenala AFP.

Obvinění Taylorové je podle agentury Reuters nejnovějším příkladem stíhání rodičů dětí, kteří se dopustili trestných činů se zbraněmi nebo masových střeleb. Minulý měsíc rozhodl odvolací soud v Michiganu ve prospěch žalobců, kteří se snaží postavit před soud rodiče Ethana Crumbleyho, jenž v listopadu 2021 na střední škole zastřelil čtyři spolužáky. Otec z Illinois byl v únoru obžalován na základě obvinění, že pomohl svému synovi, tehdy nezletilému, získat zbraň, kterou loni na Den nezávislosti použil k zabití sedmi lidí v průvodu ve městě Highland Park u Chicaga.

Americká policie zveřejnila identitu střelce z banky, útok vysílal živě na internetu

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám