Hlavní obsah

Ve Venezuele pozabíjely bezpečnostní síly stovky lidí, uvedla Rada OSN

Ženeva

Přes pět set lidí zabily ve Venezuele od července 2015 do března 2017 bezpečnostní síly bez soudního rozhodnutí, pod záminkou boje proti kriminalitě. Uvedl to v pátek předseda Rady OSN pro lidská práva Zaíd Husajn, když představoval zprávu o násilí v zemi. Venezuela to odmítla jako lež.

Foto: Reuters

Příslušník venezuelské mobilní zásahové jednotky PANA .

Článek

Rada OSN uvedla, že mimosoudní popravy spáchali policisté a milicionáři zapojení do operace za osvobození lidí, která měla snížit zločinnost. Všichni zasahující měli imunitu před stíháním.

Podle páteční zprávy rady v zemi nepanuje zákon a bezpečnostní síly provádějí běžně razie v chudých čtvrtích a zabíjejí mladé muže, často v jejich domech. Zpráva uvedla, že se běžně manipulovalo s důkazy, aby to vypadalo, že zabití zemřeli v přestřelce. Husajn proto žádá mezinárodní vyšetřování.

Zatím ale Venezuela, která je nyní členem rady, vyšetřovatelům odepřela vstup. Experti OSN se proto museli spokojit s výpověďmi svědků a obětí. Část důkazů také poskytla bývalá generální prokurátorka Luisa Ortegová, kterou prezident Nicolás Maduro loni nechal odvolat, a ona odešla do exilu. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Příslušník mobilní zásahové jednotky PANA

Právě přítomnost Venezuely v radě byla jedním z důvodů, proč z ní tento týden Spojené státy odešly. [celá zpráva]

Husajn současně obvinil venezuelskou vládu, že si není ochotna připustit hloubku krize, když stovky tisíc lidí utekly za hranice, protože je v zemi hyperinflace a nedostává se potravin a léků.

V zemi už dva roky pokračují protesty proti prezidentovi Nicolási Madurovi, ale ten zůstává u moci. Opozice je tak roztříštěná, že letos vyhrál i prezidentské volby.

Reklama

Výběr článků

Načítám