Hlavní obsah

Válka v Izraeli rozeštvává Hollywood

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vycházející hvězda přišla o vytouženou filmovou roli, Susan Sarandonovou opustila její talentová agentura a Tom Cruise prý zasáhl, aby ochránil svou agentku v době, kdy Hollywood čelí rozvratu kvůli válce na Blízkém východě. Americký zábavní průmysl je proslulý svou politickou jednotností a v naprosté většině otázek hvězdy, manažeři i produkční mluví jedním hlasem. Konflikt mezi Izraelem a Hamásem však odhalil ostrý rozkol, napsal list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Herečka Melissa Barreraová

Článek

V úterý bylo oznámeno, že Melissa Barreraová, 33letá hvězda hororových filmů ze série Vřískot, byla vyhozena z připravovaného pokračování za výroky, které produkční společnost považovala za antisemitské.

Barreraová od teroristických útoků Hamásu ze 7. října na sociálních sítích často psala o konfliktu a obviňovala Izrael z etnických čistek a genocidy.

Mluvčí společnosti Spyglass, která stojí za sérií Vřískot, oznámil propuštění Barreraové. „Máme nulovou toleranci vůči antisemitismu nebo podněcování nenávisti v jakékoli formě, včetně nepravdivých odkazů na genocidu, etnické čistky, překrucování holokaustu nebo čehokoli, co hrubě překračuje hranici nenávistných projevů,“ uvedl.

Hollywoodská agentura vyhodila Susan Sarandonovou za větu: Židé teď cítí, jaké je to být muslimem

Amerika

Sarandonovou, 77letou držitelku Oscara, která je dlouhodobě známá pro svůj příklon k levicovým tématům, tento týden propustila agentura United Talent Agency za její komentáře, které pronesla na propalestinském shromáždění v New Yorku.

Na videozáznamu z akce, která se zřejmě konala 17. listopadu, Sarandonová říká davu: „Existuje spousta lidí, kteří se bojí, kteří se bojí být v této době Židy a poznávají, jaké to je být muslimem v této zemi.“

Ani všemocné hollywoodské talentové agentury nebyly imunní vůči vnitřním sporům kvůli konfliktu.

Pravděpodobně nejznámější agentura Creative Artists Agency odvolala z vedoucí pozice jednu ze svých agentek Mahu Dakhilovou poté, co obvinila Izrael z provádění genocidy. Uprostřed spekulací, že jí navíc hrozí propuštění, údajně zasáhl Cruise, jeden z jejích klientů, a podle serveru Variety se vydal na vzácnou návštěvu do kanceláří CAA v Los Angeles, aby jí vyjádřil svou podporu.

Odborový svaz scenáristů WGA byl ostře kritizován za to, že neodsoudil útoky ze 7. října. Odbory se již dříve angažovaly v politicky citlivých tématech, jako jsou hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) a MeToo, ale k válce v Gaze se nevyjádřily.

Předsedkyně WGA West Meredith Stiehmová později členům sdělila, že prohlášení odsuzující Hamás nebude vydáno, protože „mnoho členů nás požádalo, abychom se ho zdrželi“ a „konsenzus byl nedosažitelný“.

Rozpory se objevily také v Británii. Odborový svaz herců Equity, který zastupuje přibližně 47 tisíc členů, vyvolal tento měsíc kritiku poté, co vydal prohlášení, v němž obvinil Izrael z provádění „bombardování, okupace a apartheidu“. Odbory uvedly, že jejich členové se bojí cenzury za vyjádření obav z konfliktu, a požadovaly, aby se britská vláda „postavila proti genocidě“.

Angelina Jolie se vyjádřila ke Gaze. Nejdřív jí vynadal její otec, pak i izraelský prezident

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám