Hlavní obsah

V USA zrušili trest knězi odsouzenému za krytí zneužívání dětí

– Filadelfie

Americký odvolací soud ve čtvrtek zrušil trest nejméně tří let vězení pro římskokatolického kněze Williama Lynna, který byl loni v létě odsouzen za to, že údajně zatajoval zneužívání dětí. Toho se dopouštěli další kněží v jeho filadelfské arcidiecézi.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že tribunál označil závěry soudu nižší instance za nedostatečně průkazné a nařídil, aby byl dvaašedesátiletý Lynn okamžitě propuštěn z vězení. Kněz byl odsouzen k šesti letům odnětí svobody s možností propuštění po odpykání minimálně poloviny trestu, pokud se ovšem bude dobře chovat.

Lynn byl prvním knězem, který byl usvědčen z utajování sexuálního obtěžování dětí v rámci skandálu, jenž otřásl katolickou církví v USA.

Lynn byl tajemníkem filadelfské arcidiecéze, která patří k největším v USA. V letech 1992 až 2004 měl na starosti rozmísťování kněží a vyšetřování stížností na sexuální obtěžování dětí ze strany kněží. Byl obviněn, že tyto stížnosti tajil a že přesuny problémových kněží do nic netušících farností kryl údajnými zdravotními důvody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám