Hlavní obsah

V USA zase demonstrovali proti Trumpovi, budoucí prezident odpůrce mírnil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tisíce lidí vyšly v neděli večer opět do ulic měst po celých Spojených státech, aby protestovali proti nově zvolenému prezidentu Donaldu Trumpovi. Při zásahům proti odpůrcům nového prezidenta bylo zraněno několik policistů. Trump uklidňoval demonstranty obávající se ohrožení a potlačování občanských práv.

Foto: Mark Makela, Reuters

Demonstranti ve Filadelfii dávají najevé, že Trump není jejich prezident

Článek

Největší demonstrace proběhly podle agentury Reuters v New Yorku a San Francisku, kde vyrazilo do ulic několik tisíc lidí. „Řekněme to nahlas, řekněme to jasně, imigranty u nás uvítáme krásně,” skandovali lidé pochodující podél Trumpova mrakodrapu na Manhattanu.

Při několika nedělních střetech utrpěli zranění policisté, žádná z nich podle médií nebyla vážná. V poutech skončily desítky lidí, nejvíce v oregonském Portlandu, kde bylo zadrženo 71 demonstrantů.

Demonstranti varovali, že Trump může být hrozbou pro jejich občanská a lidská práva.

Protesty probíhají v USA již od středy, kdy miliardář známý protiimigrační rétorikou nečekaně vyhrál volby.

Trump se k protestujícím poprvé obrátil jinak než prostřednictvím Twitteru. Ve svém prvním povolebním televizním rozhovoru pro stanici CBS je vyzval, aby se neobávali zásahů do svých práv. „Nemějte strach, naši zemi se nám podaří uzdravit,” prohlásil Trump, který odsoudil agresi vůči příslušníkům menšin, k níž po jeho zvolení údajně dochází, a vyzval k jejímu ukončení.

Reklama

Výběr článků

Načítám