Hlavní obsah

V USA schválili leqembi, zpomaluje alzheimera

Právo, zr

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil podle webu npr.org lék, který má pomoci lidem v počátečních stadiích Alzheimerovy choroby k udržení duševních schopností. Pod názvem Leqembi se skrývá přípravek zvaný Lecanemab.

Foto: ČTK/AP, Profimedia.cz

Ilustrace buněk v mozku pacienta postiženého Alzheimerovou chorobou

Článek

„Je to milník pro lidi, kteří mají nárok na tuto léčbu, pro jejich rodiny i pro výzkumnou komunitu,“ tvrdila Maria Carrillo, vědecká ředitelka Alzheimerovy asociace.

Daleko skeptičtější byla Joy Sniderová, profesorka neurologie na Lékařské fakultě Washingtonovy univerzity v Saint Louis. „Není to lék. Nemoc to zcela nezastaví. Lidé se díky tomu nezlepší,“ řekla. Připustila ale, že leqembi zpomaluje postup nemoci v raném stadiu.

Američané doufají, že leqembi pronikne k mnohem většímu počtu pacientů než podobný lék Aduhelm, který propadl. Oba léky mohou ale způsobit otok mozku nebo krvácení do něj. Pacienti proto musí po zahájení léčby pravidelně podstupovat snímkování mozku.

Paměť se začíná zhoršovat ve 30 letech. Jak udržet mozek bystrý?

Zdraví

Podle společnosti Eisai, která přípravek vyvinula ve spolupráci s firmou Biogen, bude cena léčby činit 26 500 dolarů (téměř 600 tis. Kč) ročně. Zatím není jasné, zda to uhradí stát přes pojišťovnu Medicare, soukromé pojišťovny, či pacienti. Leqembi má zatím jen podmíněný souhlas. Dokud nebude plně schválen, je nepravděpodobné, že by jej Medicare hradil.

Podává se nitrožilně

Nový lék se podává nitrožilně co dva týdny. Odstraňuje z mozku látku zvanou amyloid. Amyloidové plaky jsou typickým znakem alzheimera. Na amyloid se zaměřovalo již mnoho léků, nedokázaly ale zpomalit ztrátu duševních schopností.

Podle studie o 1800 lidech s alzheimerem v raném stadiu se u těch, kteří dostávali leqembi po dobu 18 měsíců, zhoršovala paměť a myšlení o 27 procent méně. Sniderová, která se na studii podílela, to označila za „mírný přínos“. „Možná budete moci řídit auto o půl roku či rok déle. Možná si budete moci ještě půlrok až rok dělat účty,“ popsala možné účinky.

Aby měli lidé nárok na léčbu, musí podstoupit testy, které prokážou, že jsou v počátečním stadiu demence a že jejich mozek obsahuje amyloidové usazeniny. To bude vyžadovat nejméně dvě návštěvy specialistů, kterých je nedostatek.

„Můžeme očekávat, že to bude trvat asi pět let, než tuto frontu zdolají všichni pacienti, kteří mají v současnosti nárok (na léčbu),“ řekl Jakub Hlávka, expert na zdravotní politiku z University of Southern California. Pokud Medicare a další pojišťovny začnou leqembi hradit, náklady by podle něj mohly činit desítky miliard dolarů ročně.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám