Hlavní obsah

V USA osvobodili dalšího policistu, který zabil černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

New Yorkem otřásají nové rasové nepokoje. Do ulic ve středu vyšli lidé na protest proti novému verdiktu velké poroty, která se rozhodla neobvinit bělošského policistu Daniela Pantalea, při jehož zásahu zemřel neozbrojený černoch Eric Garner poté, co Pantaleo údajně použil zakázaný chvat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po osvobození dalšího policisty vyšli lidé v New Yorku do ulicVideo: Reuters

 
Článek

Zadržení z července natočil svědek. Policie Garnera podezřívala z nelegálního prodeje cigaret. Astmatik Garner, přitlačený k zemi kvůli tomu, že se bránil nasazení pout, si na záznamu stěžuje: „Nemůžu dýchat!“. Následně ztratil vědomí a po převozu do nemocnice zemřel.

Mluvilo se o tom, že Pantaleo použil chvat, který policejní vedení zakázalo. Velká porota se však ve středu rozhodla, že policista obviněn nebude. Je to za poslední měsíc už druhý takový případ. V listopadu porota osvobodila bělošského policistu z Fergusonu ve státě Missouri, který v létě zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Po verdiktu se znovu rozhořely demonstrace napříč USA. [celá zpráva]

Foto: Adrees Latif , Reuters

Protestní pochod v New Yorku

Garnerova rodina uvedla, že ji výrok velké poroty udivil. Vdova po zemřelém Esaw Garnerová prohlásila, že bude nadále usilovat „o spravedlnost pro manžela, protože neměl bít takto zabit“. „Dokud dýchám, budu bojovat až do konce,“ řekla BBC.

Z obav před dalšími nepokoji se do případu vložila vláda poté. Ministr spravedlnosti Eric Holder oznámil prošetření, které bude „nezávislé, úplné, spravedlivé a rychlé“. Podle ministra je v sázce důvěra lidí v policii.

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval znepokojenou veřejnost k „pokojnému a konstruktivnímu“ jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám