Hlavní obsah

V Texasu zuří obří požár, největší v historii státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár na severu Texasu je největším v historii tohoto státu USA, oznámila agentura AP. Plameny se rozšířily na plochu o rozloze téměř 4400 čtverečních kilometrů, mimo jiné do sousedního státu Oklahoma. Nakrátko byl přerušen i provoz v jednom ze zařízení na výrobu a demontáž jaderných zbraní.

Požár v TexasuVideo: Reuters

 
Článek

Jedinou potvrzenou obětí je 83letá žena v okrese Hutchinson, která zahynula ve svém domě. Vzhledem k velké ploše se však úřady obávají, že obětí bude více.

Požár označovaný jako „Smokehouse Creek“ je podle texaské lesní správy pod kontrolou z pouhých tří procent a není jediným aktivním na severu státu, je však zdaleka největším. Další menší požáry zuří kolem dvousettisícového města Amarillo.

Tamní továrna na výrobu a demontáž jaderných zbraní kvůli blížím se plamenům nakrátko pozastavila provoz a evakuovala většinu pracovníků, oznámila s odvoláním na interní situační zprávu Agentury pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury ministerstva vnitřní bezpečnosti stanice ABC News.

„Všechny speciální materiály jsou zabezpečené a nedotčené,“ uvádí zpráva. Zařízení se nachází zhruba dvacet kilometrů od jednoho z požárů.

Foto: Greenville Fire-rescue, Reuters

Hořící krajina nedaleko texaského města Greenville

Kvůli požárům v Texasu bylo uzavřeno zařízení na demontáž jaderných zbraní

Amerika

Média píší o stovkách zničených domů a tisícovkách mrtvých hospodářských zvířat v texaském regionu Panhandle, kde je podle stanice CNN chováno 85 procent veškerého dobytka ve státě.

Hasiči se v těchto dnech snaží využít příznivějších povětrnostních podmínek - mírného sněžení, nižších teplot a slabšího větru - aby požár dostali více pod kontrolu, než se o víkendu opět oteplí, píše AP.

Foto: Flower Mound Texas Fire Departme, Reuters

Hasiči v zasaženém texaském městě Flowed Mound

„Osmatřicet let vzpomínek, ty se člověku míhají před očima,“ popsala novinářům z AP Teresa Rankinová z městečka Canadian s asi 2500 obyvateli, zatímco sledovala, jak hoří její dům.

„Dvě z mých dětí tam měly svatbu. Ale co naděláte, ty vzpomínky nezmizí,“ dodala.

Foto: Nathan Frandino, Reuters

Spálená zem v okrese Roberts na severu Texasu

Místní záchranář Bill Kendall uvedl, že v okolí města shořelo asi 40 domů, žádný však přímo v něm. „Je to jak měsíční krajina, všechno je pryč. Stovky dobytčích mršin se válí po zemi,“ popsal Kendall spálenou zem v okolí Canadianu.

Smokehouse Creek ve čtvrtek svou velikostí překonal požár East Amarillo Complex z roku 2006, který pohltil 3630 čtverečních kilometrů a zahynulo při něm 13 lidí.

Rafinerii v Houstonu zachvátil obří požár, nedaří se ho uhasit

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám