Hlavní obsah

V řece odpadků v Guatemale voda už prakticky neproudí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guatemala se dlouhodobě potýká se silným znečištěním vodních toků. Řeka Las Vacas tekoucí z hlavního města se v podstatě skládá už jen ze splašků z kanalizací a z obrovského množství odpadu. Mnoho místních se živí vybíráním kovového šrotu, který pak prodávají. Kontakt s vodou v řece jim způsobuje zdravotní potíže.

Řeka odpadků v Guatemale působí zdravotní rizika.Video: Reuters

 
Článek

Reportáž přinesla agentura Reuters. Místní sběrač kovů představující se jako Santiago se řekou brodí denně. Mezi toxickými odpadky rukama nahmatává kovový šrot, jehož prodejem si pak vydělává na živobytí. Kvůli znečištění si obličej zakrývá šátkem.

Takových jako on je spousta. „Když rukama sáhnete do vody, mezi tím šrotem můžete najít stříbro, bronz, dokonce i zlato,“ uvedl Santiago pro Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Obrovské množství odpadu z guatemalského hlavního města znečišťuje řeku Las Vacas. Ta se vlévá do jedné z nejvýznamějších řek ve třední Americe, Motaguy.

Kontakt se špinavou říční vodou mu ale způsobuje kožní a dýchací problémy. „Nemoci, plísně, houby… dostane se to na nohy i na ruce, stačí je jen strčit do vody,“ konstatoval.

„Ještě před několika lety byla v téhle řece čistá voda, ale to už je pryč, zbyla jen voda z kanalizace, která sem teče z celé naší země, z naší Guatemaly,“ uzavírá. Las Vacas se napojuje na řeku Montagua, která se pak vlévá do Atlantského oceánu.

Špína i bezdomovci. New York má do romantické pohádky daleko, říká Češka žijící na Manhattanu

Slepá mapa

Dvě procenta plastu v oceánech jsou z Guatemaly

Podle údajů společnosti Las Vacas Hydroelectrics je řeka Las Vacas tvořena asi 60 procenty splašků a odpadků z hlavního města Guatemaly. Normální proudění vody v řece odpadky v podstatě zastavily.

Přestože v oblasti operují různé organizace snažící se zabránit tomu, aby se znečištěná voda s odpadem dostávala do moře, jejich úsilí je vzhledem k obrovskému množství odpadu spíš marné.

Nizozemská nevládní organizace The Ocean Cleanup uvádí, že dvě procenta celosvětového plastového odpadu, který se dostává do oceánu, jsou právě z řeky Motagua. Podle této organizace se do řeky dostane každoročně zhruba 20 tisíc tun odpadu, většina pochází ze skládky v hlavním městě.

Pařížská starostka se demonstrativně vykoupe v Seině. Více než sto let to bylo zakázané

Koktejl

Zmíněná organizace vloni na řece nainstalovala barikádu, která odpadkům brání v tom, aby se dostaly do oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám