Hlavní obsah

Pařížská starostka se demonstrativně vykoupe v Seině. Více než sto let to bylo zakázané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání v Seině je v Paříži kvůli znečištění toku už více než sto let zakázané, ale starostka metropole Anne Hidalgová se do ní v červenci, těsně před letními olympijskými hrami, demonstrativně ponoří. Chce ukázat, že řeka je nyní dostatečně čistá na to, aby se v ní mohly konat některé soutěže, například triatlon, jehož součástí je i plavání.

Foto: Profimedia.cz

Pařížská starostka Anne Hidalgová při projevu na nedávné recepci na radnici

Článek

„V červenci se budeme koupat v Seině,“ oznámila podle deníku Le Figaro Hidalgová tento týden v projevu na recepci u příležitosti začátku nového roku, tradičně konané na radnici v první polovině ledna. „Půjde o historický ponor,“ dodala sebevědomě starostka, která současně vyjádřila přání, aby ji přitom doprovázel policejní prefekt Marc Guillaume.

Právě jeho dávný předchůdce v roce 1923 svým dekretem koupání v Seině na území francouzské metropole zakázal. Na dodržování nařízení dodnes dohlíží říční brigáda, jejíž hlídky nepřetržitě dění na řece sledují a brání případným zájemcům o vstup do vody.

Rýpnutí do Chiraka

Při oznámení svého červencového „ponoru“ do Seiny si Hidalgová současně rýpla do konzervativců, když připomněla nesplněný slib někdejšího starosty Paříže a pozdějšího prezidenta Jacquesa Chiraka. Ten v roce 1990 prohlásil, že lidé si za tři roky budou moci v řece zaplavat, což se ale nestalo.

Paříž v přípravě na olympiádu, která se uskuteční od 26. července do 11. srpna 2024, investovala do čistoty Seiny 1,4 miliardy eur (34,5 mld. Kč). Peníze putovaly hlavně na modernizaci čističek a napojení budov, které dříve vypouštěly odpadní vody do řeky, na kanalizaci.

Parkovné v Paříži pro SUV se má ztrojnásobit. V centru na 440 korun za hodinu

Evropa

Pětašedesátiletá Hidalgová je členkou Socialistické strany (PS) a proslula jako zastánkyně striktní ekologické politiky. Funkci starostky vykonává už téměř deset let a za tu dobu stihla prosadit řadu „zelených“ opatření.

Během jejího působení vznikly v Paříži například kilometry cyklostezek, z nábřeží Seiny zmizela auta a staly se z nich pěší zóny. Hidalgová se zasadila také o snížení maximální rychlosti pro motorová vozidla na většině území metropole na 30 kilometrů v hodině.

Teď se chystá ztrojnásobit parkovací poplatky pro sportovně užitkové vozy (SUV), aby odradila řidiče těchto rozměrných aut v cestě do města.

Pařížské hotely před olympiádou vyrukovaly do boje proti štěnicím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám