Hlavní obsah

V ekvádorském vězení byli zabiti podezřelí z vraždy kandidáta na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ekvádorském vězení bylo v pátek zavražděno šest mužů podezřelých ze srpnového atentátu na prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Karen Toro, Reuters

Ekvádorský prezidentský kandidát Fernando Villavicencio na předvolebním mítinku pár minut předtím, než byl zastřelen

Článek

Villavicencio, který chtěl bojovat s korupcí i drogovými kartely, byl zastřelen 9. srpna v  hlavním městě Quito, když odjížděl z volebního mítinku. Prezident Guillermo Lasso kvůli tomu vyhlásil v celé zemi na 60 dní výjimečný stav.

Po atentátu na Villavicencia, který nebyl podle průzkumů favoritem voleb, policie zatkla šest Kolumbijců. Ty nyní někdo ve vězení zabil. Jak přesně přišli o život, zatím úřady nesdělily. Prezident Lasso ale slíbil, že se přijde na to, co se stalo.

Ekvádor v poslední době čelí nárůstu násilí, za nímž stojí zejména boj drogových gangů, které jsou obviňovány, že za vraždou stály. Země leží mezi Kolumbií a Peru, které patří k největším producentům kokainu. Ekvádorské přístavy se staly velkým překladištěm, odkud směřují drogy do Severní Ameriky a Evropy. V roce 2022 v Ekvádoru zaznamenali dosud nejvíce vražd za rok, na 100 000 obyvatel jich připadalo 25.

Před letošními únorovými místními volbami zažil Ekvádor podle deníku El País nejnásilnější kampaň, nejméně 12 kandidátů na starosty se stalo obětí atentátů; někteří z nich přežili.

Při atentátu během předvolební kampaně zahynul ekvádorský kandidát na prezidenta

Zahraniční

Gang Los Lobos popřel zapojení do vraždy prezidentského kandidáta v Ekvádoru, zadržení jsou Kolumbijci

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám