Hlavní obsah

V Brazílii úpí z extrémního horka na 100 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Nejvyšší, červený stupeň varování před mimořádně horkým počasím byl vyhlášen ve více než 3000 obcích napříč Brazílií. Zejména lokality u moře sužuje při teplotách přesahujících 40 stupňů ještě vysoká vlhkost.

Pláže v Rio de Janeiru kvůli horku praskají ve švech.Video: AP

 
Článek

Pekelná metropole. Tak označil tamní deník O Globo aktuální meteorologickou situaci v bývalém brazilském hlavním městě Riu de Janeiru. Maximální denní teploty se tam drží kolem 40 °C, tedy přibližně o 13 stupňů výš, než je v tomto ročním období obvyklé.

Minulou neděli tam teploměr ukázal dokonce 42,5 °C, což je historický rekord zaznamenaný v měsíci listopadu.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Muž se ochlazuje v kašně v centru Ria de Janeira.

Nejde ale jen o teplo. Dalším problémem, který podle brazilských médií „činí pobyt venku nesnesitelným“, je vysoká vlhkost.

Kvůli ní se tzv. pocitová teplota (která odráží pocit člověka v závislosti na teplotě, větru, vlhkosti či záření) dostala až na neuvěřitelných 58 stupňů. „Na chodníku se dají smažit vajíčka,“ komentoval to O Globo.

Celkem se varování před mimořádným horkem v Brazílii týká asi 100 milionů lidí, tedy téměř poloviny populace země. Mimořádně horká vlna bude trvat nejméně do konce týdne, na pátek meteorologové v Riu předpovídají až 45 stupňů.

Francie a Británie čelí nezvyklé vlně veder. Padly stovky teplotních rekordů

Evropa

Jen o málo příznivější hodnoty než v Riu panují v těchto dnech v největším brazilském městě Sao Paulu. To ovšem leží ve vnitrozemí ve výšce kolem 750 metrů nad mořem.

„Když přijdu z práce domů, naložím se do chladné vody, jinak by se to nedalo vydržet. Ani spát se pořádně nedá,“ řekl agentuře AFR dvaadvacetiletý Riquelme da Silva ze Sao Paula.

Vedra přišla s předstihem

Horké počasí tentokrát do Brazílie dorazilo se zhruba dvouměsíčním předstihem, na jižní polokouli je teprve jaro. Běžně bývá největší teplo až v lednu a únoru.

Vědci dávají horkou vlnu do souvislosti s globálním oteplováním a také nástupem jevu El Niño, který souvisí s tvorbou pásu mimořádně teplé vody ve východním Tichém oceánu. Ten pak negativně ovlivňuje počasí mimo jiné i v Jižní Americe.

Hladina Amazonky klesla na stoleté minimum. Lidé jsou odříznuti od dodávek vody a potravin

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám