Hlavní obsah

V amerických školách opět nařídili respirátory. Na děti nám nesahejte, zlobí se republikáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek školního roku ve Spojených státech přinesl do nejvyšších politických pater návrat koronavirové agendy. Republikánští zákonodárci se snaží protlačit legislativu, která by na federální úrovni znemožnila nařídit plošné nošení respirátorů či roušek v hromadné dopravě či ve školách - jde o reakci na krok některých vzdělávacích zařízení, která obličejové masky znovu nařizují.

Foto: Profimedia.cz

Nařízení nosit roušky v některých amerických školách vyvolává politické spory.

Článek

„Chcete-li nosit respirátory dobrovolně, je to vaše věc. Na naše děti nám ale, ksakru, nesahejte,“ reagoval podle listu The Washington Post texaský republikánský senátor Ted Cruz na případ z jedné základní školy v Marylandu, jejíž ředitel se začátkem školního roku nařídil žákům nosit roušky.

Podobných případů je sice po Spojených státech více, ale i tak jde ze všech vzdělávacích ústavů jen o zlomky promile.

Některé federální státy, například New York, volí mírnější přístup, kdy nošení ochrany dýchacích cest doporučily a zajistily zdarma distribuci respirátorů či roušek, jako tvrdou povinnost ho však nevymáhají.

Válek: Nejsme Čína, zvláštní opatření nechystáme. Přeočkování nemá smysl u všech

Domácí

V některých oblastech USA byl v posledních týdnech zaznamenán zvýšený výskyt koronavirové infekce, počty hospitalizovaných však zůstávají v porovnání s časy epidemie v letech 2020 až 2022 nepatrné.

Roušky jako téma prezidentské kampaně?

Zákonodárná iniciativa skupiny republikánských senátorů, na jejímž základě by nejméně do konce roku 2024 nebylo možné na federální úrovni nošení roušek či respirátorů nařídit, vypadá vzhledem k číslům jako paradox - avšak jen na první pohled. Přístup k ochraně před koronavirem totiž USA od vypuknutí epidemie ostře rozdělil podle stranických barev. Federální státy vedené republikánskými guvernéry vynucovaly mnohem měkčí, či dokonce žádná opatření proti koronaviru, zatímco demokraty ovládané státy byly striktnější.

O tom, že téma stále žije, svědčí reakce kandidátů do prezidentských voleb, které se budou konat na podzim 2024. Republikánský exprezident Donald Trump se před několika dny nechal slyšet, že „až se vrátí do Bílého domu, seškrtá federální finance každé škole, úřadu či firmě, která by nařídila roušky či povinné očkování“.

Bývalá velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová, která rovněž usiluje o republikánskou nominaci, zase řekla televizi Fox News, že povinné roušky ve školách jsou „útokem na rodičovská práva“.

Administrativa demokratického prezidenta Joea Bidena zatím na téma ochrany proti koronaviru vydala jen suché prohlášení. Jeho základem je, že Národní centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) „školám ochranu dýchacích cest pouze doporučuje, avšak nenařizuje ji“.

Koronavirové restrikce v USA po třech letech končí, u hranic se shromažďují migranti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám