Hlavní obsah

Guantánamo: USA už mohou pustit 30 vězňů

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Spojené státy schválily propuštění asi 30 vězňů z Guantánama a v příštích týdnech se obrátí na některé evropské vlády s žádostí o jejich přijetí. V Berlíně, který byl po Praze jeho další zastávkou, to ve středu řekl ministr spravedlnosti USA Eric Holder.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Ministr spravedlnosti USA Eric Holder

Článek

„Máme asi třicet těch, o nichž jsme rozhodli, že mohou být propuštěni,“ řekl Holder. „Takže myslím, že se poměrně brzy obrátíme na vlády konkrétních zemí s konkrétními zadrženými a dotážeme se, zda existuje základ pro jejich přemístění do těchto zemí,“ upřesnil ministr.

Ve věznici pro podezřelé z terorismu na Guantánamu je 241 vězňů, kteří tam byli bez obvinění a soudu. Zhrubě 60 z těch, kteří budou zřejmě propuštěni, podle USA hrozí, že by ve svých domvoských zemí mohli být pronásledování i mučeni.

Holder v Berlíně apeloval na evropské země projevem, v němž zdůraznil, že ačkoli věznici zřídily USA, její uzavření je společnou odpovědností USA a jejich spojenců. Zatímco některé evropské vlády signalizovaly vstřícnost, jiným uniká smysl proč přijímat propuštěné, které zajaly a věznily USA.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám