Hlavní obsah

USA uzemnily všechny své bojové letouny F-35

Novinky, rei, aš
Washington

Americké letectvo a námořnictvo uzemnily všech svých 97 bojových letounů F-35. Pentagon o tom rozhodl ve čtvrtek kvůli dalším technickým kontrolám po požáru motoru stroje F-35A na floridské základně Eglin minulý týden. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-35A Lightning II

Článek

„Byly nařízeny další inspekce motorů letounů F-35,“ uvedlo v krátkém prohlášení americké ministerstvo obrany. Doplnilo, že lety budou přerušeny, dokud nebudou známy závěry kontroly a analýz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Experti podle Pentagonu stále neznají příčinu požáru z minulého pondělí. Plameny motor z dílny firmy Pratt & Whitney zachvátily během příprav na vzlétnutí. Incident se obešel bez zranění. Následoval však jen pár týdnů po inspekci celé letky v důsledku úniku oleje, který byl jen dalším z řady problémů z dřívějška.

Program letounů F-35 Joint Strike Fighter je nejdražším zbrojním programem Pentagonu. USA do něj investují 398,6 miliardy dolarů (osm biliónů korun).

Letouny F-35 se mají tento měsíc zúčastnit dvou leteckých show ve Velké Británii. O jejich účasti se definitivně rozhodne do konce příštího týdne. Uzemnění strojů už překazilo plány o účasti F-35 při pátečním křtu nové britské letadlové lodi HMS Queen Elizabeth v anglickém Rosythu.

Lockheed F-35 Lightning II
Americký víceúčelový bojový letoun páté generace. Využívat ho mají tři složky amerických sil, kromě letectva i námořnictvo a americká námořní pěchota, což mělo snížit náklady. Požadavky všech tří složek ale byly značně odlišné, což náklady prodražilo.
Americké letectvo USAF si objednalo verzi F-35A, což je stíhací a víceúčelový letoun určený pro vzdušný boj a útoky na pozemní cíle, který by měl v budoucnosti nahradit stroje F-16 a F-15. Stroj využívá vlastností stealth.
Námořní F-35C je určen pro působení z letadlových lodí, proto má zesílenou konstrukci.
Nejvíce se odlišuje verze pro námořní pěchotu, která umožňuje svislý vzlet a přistání a na výsadkových lodích má nahradit kolmo startující AV-8B Harrier. Stejnou verzi si objednala i Velká Británie. Námořní pěchota ještě nemá F-35 zařazené do aktivní služby.

Reklama

Výběr článků

Načítám