Hlavní obsah

USA úspěšně otestovaly dva typy hypersonických raket, uvedl Pentagon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy úspěšně otestovaly dva odlišné typy hypersonických raket, uvedlo ve středu americké ministerstvo obrany. Pro raketu ARRW, která se vypouští ze vzduchu, se jednalo o druhý úspěšný pokus. V případě rakety Operational Fires to byla první kladná zkouška, uvedla agentura Reuters. USA ve vývoji hypersonických zbraní, které mohou dosáhnout až pětinásobné rychlosti zvuku, zaostávají za Čínou a Ruskem.

Foto: USAF

Bombardér B-52 s hypersonickou střelou AGM-138 ARRW.

Článek

Test rakety ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) uskutečnilo americké letectvo v úterý u kalifornského pobřeží. „Druhý úspěšný test prokázal schopnost ARRW dosáhnout a udržet hypersonickou rychlost, umožnil sběr klíčových dat pro další testy ve vzduchu a potvrdil bezpečné oddělení (rakety) od letadla,“ uvedla společnost Lockheed Martin, která novou zbraň vyvíjí.

Američané otestovali hypersonickou zbraň

Amerika

Americká vládní zbrojní agentura DARPA úspěšně vyzkoušela už na konci května nový systém Operational Fires (OpFies). Samotná střela během testu nedosáhla hypersonické rychlosti, to ale nebyl ani cíl zkoušky, uvedl Pentagon.

Test měl především prověřit fungování pozemního odpalovacího zařízení, kdy se poprvé použilo nové kolové pětinápravové vozidlo americké námořní pěchoty LVSR od firmy Oshkosh s nosností 22,5 tuny na silnici a 16,5 tuny v terénu s odpalovacím zařízením pro střelu středního doletu. Uplatněn byl stávající systém navádění americké armády.

Samotnou střelu vyvíjí také Lockheed Martin, nosič pak Northrop Grumman. Po odpalu pokračuje vynesené hypersonické vztlakové těleso v letu bez pohonu, při němž může prudce manévrovat.

USA se snaží dohnat náskok Ruska a Číny

Hypersonické rakety se vyznačují vysokou rychlostí, nejméně pětinásobně vyšší, než je rychlost zvuku, ale mnohdy i více než desetinásobně vyšší, a velkou manévrovací schopností, což jim má umožnit překonat i nejsofistikovanější systémy protivzdušné obrany.

USA utratí miliardy za hypersonické zbraně, chtějí dohnat Čínu a Rusko

Amerika

Spojené státy ale ve vývoji těchto zbraní zaostávají za Ruskem a Čínou. Moskva v březnu oznámila, že její armáda v bojích na Ukrajině použila hypersonické střely Kinžal. Jejich použití ruskou armádou během invaze na Ukrajině potvrdil i Washington.

USA potvrdily použití ruských hypersonických střel na Ukrajině

Evropa

Peking úspěšně otestoval svou hypersonickou zbraň v minulých letech.

Urychlený americký vývoj těchto střel je ale terčem kritiky, protože se současně vyvíjí šest různých projektů pro jednotlivé složky amerických ozbrojených sil a za většinou stojí stejné firmy, kromě Lockheedu a Grummanu ještě Raytheon.

Nedodržují se ani zavedená pravidla. Kontrolní úřad americké vlády (GAO) už v dubnu 2021 poukázal, že se při vývoji používá nový postup, kdy se „obchází standardní postup ministerstva obrany při pořizování nových akvizic“.

Americký program hypersonických střel provázejí problémy kvůli spěchu

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám