Hlavní obsah

USA tajně vyjednávají s KLDR o další schůzce Trumpa a Kima

Spojené státy vedou zákulisní jednání se Severní Koreou ohledně uspořádání třetího summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Zprávy potvrdil jihokorejský prezident Mun Če-in. Spojené státy na KLDR naléhají, aby se setkání uskutečnilo v co nejbližším termínu.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un během svého druhého setkání v Hanoji

Článek

„Obě země jsou zapojeny do dialogu ohledně třetího summitu,“ uvedl jihokorejský prezident. Přestože se oficiálně rozhovory nevedou, jednání podle něj neustrnula na mrtvém bodě.

Trump s Kim Čong-unem se sešli naposledy v únoru v Hanoji, setkání však skončilo předčasně a bez dohody. V poslední době si však oba politici navzájem poslali osobní dopisy. Trump ten Kimův označil za „nádherný“, Kim zase Trumpův za „skvělý“. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo nedávno vyjádřil naději, že dopis, který Trump poslal severokorejskému diktátorovi, povede k obnovení rozhovorů.

Mun je podle agentury Reuters zastánce úsilí o ukončení konfrontace na Korejském poloostrově. Již dříve přislíbil, že bude vystupovat jako prostředník při jednání mezi Spojenými státy a KLDR a bude se snažit přimět severokorejský režim, aby se vzdal svých jaderných zbraní výměnou za uvolnění amerických sankcí a zisk bezpečnostních záruk.

Reklama

Výběr článků

Načítám