Hlavní obsah

USA rozšířily sankce proti Rusku, míří i na ropný gigant Rosněfť

– Washington • Aktualizováno

Spojené státy zavedly ve středu zatím nejtvrdší protiruské hospodářské sankce, které zasahují mimo jiné ropný monopol Rosněfť a řadu velkých bank a zbrojovek. Oznámilo to na svém webu americké ministerstvo financí. Sankce jsou reakcí Washingtonu na politiku Ruska vůči Ukrajině, kterou USA označují za neudržitelnou a nekonstruktivní.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Na sankčním seznamu se objevuje řada klíčových ruských firem, například ropný monopol Rosněfť, banky Gazprombank a Vněšekonombank a finanční a investiční společnost Novatek. Jakékoli obchodní kontakty s těmito firmami americká vláda zakazuje.

Mezi osobami postiženými sankcemi se objevují jména vůdců samozvané Doněcké lidové republiky, ale také jméno místopředsedy dolní komory ruského parlamentu Sergeje Něverova. V sankčním seznamu se ocitl ruský ministr pro záležitosti Krymu Oleg Saveljev, generál tajné služby FSB Sergej Beseda a poradce prezidenta Vladimira Putina Igor Ščogolev.

Nynější rozhodnutí ministerstva financí blokuje jakékoli kontakty amerických občanů a firem s řadou ruských zbrojovek, včetně firmy Kalašnikov, známého výrobce automatických pušek AK-47. Na indexu je rovněž obří uralská zbrojovka Uralvagonzavod a výrobce vojenské raketové a radiolokační techniky Almaz-Antej.

Firma Gazprom postižena není

Na americký sankční seznam se ovšem nedostal ruský plynárenský gigant Gazprom, který se výrazně podílí na zásobování Evropy zemním plynem.

Moskva zatím americký krok nekomentovala. Agentura ITAR-TASS uvedla, že americké úřady sice omezily přístup postižených ruských firem na americký trh, jejich majetek na území Spojených států ale nezablokovaly.

Podle nejmenovaného činitele americké vlády byly sankce zvoleny tak, aby neměly negativní dopad na globální ekonomiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám