Hlavní obsah

USA přitvrdily kontroly pasažerů ze zahraničí

Právo, CNN, ČTK, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tělesné prohlídky a zevrubné kontroly osobních zavazadel občanů 14 států mířících v letadlech do Spojených států zavedly od pondělka americké úřady. Opatření se vztahují i na pasažéry z těchto zemí nebo letících přes ně, i když jsou občany jiných zemí. Ostatní osoby mířící letecky do USA budou kontrolovány namátkově nebo v případě, že vznikne důvod k podezření.

Článek

„Tato změna představuje uvolnění první reakce na pokus o pumový útok na linku z Amsterodamu do Detroitu, je ale přísnější, než tomu bylo před incidentem z 25. prosince,“ napsal list The New York Times (NYT).

Na americkém seznamu ostře sledovaných zemí jsou Jemen, Somálsko, Súdán, Sýrie, Írán, Kuba, Afghánistán, Alžírsko, Libanon, Libye, Irák. Opatření se bude ale nově týkat i občanů Nigérie, Pákistánu a Saúdské Arábie.

V praxi to znamená i to, že zesílené kontrole se musí automaticky podrobit občan některého z vyjmenovaných států, přestože desítky let žil například v Británii. „Je to nebezpečné. Najednou jsou lidé nálepkováni vztahem k terorismu jen kvůli zemi, z níž pocházejí,“ komentoval zpřísnění Nawar Shora, právní ředitel Americko-arabského výboru proti diskriminaci.

Na domácích linkách v USA už zesílené kontroly pasažérů z asi desítky zemí sice platí, ale těžko se uplatňují, jelikož pasažéři se tu neprokazují pasy, nýbrž jinými doklady totožnosti, nejčastěji řidičskými průkazy, upozornil list NYT. Na letištích v USA jsou nyní častěji vidět vyhledávací psi a bezpečnostní týmy monitorující chování cestujících.

Newark zažil poplach a zmatek

Terminál C letiště Newark, asi 25 kilometrů od newyorského Manhattanu, v noci na pondělí asi na šest hodin správa letiště uzavřela a cestující, kteří už prošli bezpečnostní kontrolou, vrátila do prostoru pro odbavení.

Poplach způsobil neznámý muž, který vstoupil do zóny už zkontrolovaných cestujících dveřmi, jimiž se naopak jde zpět do odbavovací haly, informovala činitelka Úřadu pro bezpečnost v dopravě Sari Koshetzová.

Podle letištních úřadů muž po 20 minutách letiště opustil, ale jeho identita zůstává neznámá. Zastavení terminálu se dotklo dvou až tří tisíc lidí, desítky letů byly zpožděny.

Tělesné skenery neodhalí vše

Po Nizozemsku také Británie v neděli prostřednictvím premiéra Gordona Browna oznámila, že na letištích zavede tělesné skenery, které vidí pod oděv osob. Britský list The Independent však napsal, že by neodhalily výbušninu, kterou chtěl nigerijský terorista odpálit americký airbus.

Poslanec Dolní sněmovny Ben Wallace, který před zvolením v roce 2005 pracoval pro obrannou firmu Qinetiq, listu řekl, že testy tělesných skenerů s vlnovou délkou jednoho milimetru, které chce vláda zavést, odhalí jen materiály vyšší hustoty. Zobrazily například hutné plasty, třeba výbušninu C4, ale prášky, tenké profily, chemické látky či tekutiny nikoli.

„Nejsou úplné řešení,“ řekl Wallace. Qinetiq vyvinul tělesný skener, který šetří soukromí osob a nezobrazuje nahé tělo – na skryté předměty upozorňuje signálem na obrazovce, napsal list The Independent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám