Hlavní obsah

USA přijmou až 75 000 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy mají v úmyslu zvýšit pro příští rok počet uprchlíků, které na svém území přijmou, nejméně o 5000. Na uzavřené schůzi amerického Kongresu to ve středu řekl ministr zahraničí John Kerry. Celkem podle něj USA v roce 2016 přijmou 70 000 až 75 000 osob. Část z nich přijde do země ze Sýrie.

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Článek

Kvóta pro příští rok se může ještě zvýšit, napsala agentura AP s odvoláním na poslance, kteří byli jednání přítomni. "Pečlivě posuzujeme počty, které dokážeme zvládnout s ohledem na krizi v Sýrii a v Evropě. Právě se to prověřuje," uvedl ministr.

Krátce po besedě s Kerrym republikánský senátor John McCain v Senátu vyzval prezidenta Baracka Obamu k důraznějšímu zásahu proti krutostem na Blízkém východě a v severní Africe. Po ruce měl McCain zvětšené foto syrského dítěte, které se utopilo cestou do Řecka.

Necítí se odpovědní

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v úterý řekl, že vláda zvažuje řadu možností, jak pomoci spojencům ve zvládnutí uprchlické krize. Podle agentury AP tvoří zatím většinu uprchlíků na území USA Barmánci, Iráčané a Somálci. Kromě Syřanů hodlá vláda v příštím roce přijmout vyšší počty uprchlíků z afrických států.

Spojené státy po pádu Saigonu v roce 1975 přijaly víc než milión uprchlíků z Vietnamu, Kambodže a Laosu, v poslední době přišly do USA velké počty kosovských Albánců a Iráčanů. Co ale může nyní vyvolat problém, je podle agentury AP fakt, že Američané za krizi na Blízkém východě - na rozdíl od vietnamské války - necítí odpovědnost. Mnoho obyvatel USA se prý bude zdráhat přijmout velké počty Syřanů prchajících před válkou, které se Spojené státy usilovně snažily vyhnout.

Reklama

Související články

Británie přijme až 20 000 Syřanů

Velká Británie do roku 2020 přijme až 20 tisíc syrských uprchlíků z táborů v zemích sousedících se Sýrií. V parlamentu to v pondělí prohlásil britský premiér...

Výběr článků

Načítám