Hlavní obsah

USA označily Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci

Washington

Americké ministerstvo financí označilo ve čtvrtek ruskou žoldnéřskou Wagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci a uvalilo na ni další sankce. Uvedla to agentura Reuters, podle níž se sankce vztahují na několik osob napojených na wagnerovce. Spojené státy také skupině, která na Ukrajině nasadila asi 50 tisíc bojovníků, zmrazily majetek.

Foto: Igor Russak, Reuters

Muž vychází z Wagnerova centra v Petrohradě.

Článek

Spojené státy už v prosinci Wagnerovu skupinu, která v bojích na Ukrajině hraje stále větší roli, obvinily z toho, že část zbraní pro boje na Ukrajině získala i ze Severní Koreje. I proto už minulý týden oznámily další sankce.

Podle Reuters se nová opatření ministerstva financí týkají řady subjektů a lidí na několika kontinentech, kteří podle Washingtonu podporují vojenské aktivity wagnerovců.

Americké ministerstvo zahraničí zase uvalilo sankce na další firmy a lidi s vazbami na ruský vojensko-průmyslový komplex. Zavede také vízová omezení vůči 531 členům ruské armády.

Wagnerovu skupinu založil před více než osmi lety ruský podnikatel blízký Kremlu Jevgenij Prigožin. Ochránci lidských práv ji viní z válečných zločinů v Sýrii a na východní Ukrajině, kde žoldnéřské jednotky působí od roku 2014. Skupina se od loňského února rovněž účastní bojů v rámci speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. V jejích řadách bojují také lidé naverbovaní z ruských věznic.

Wagnerovci jsou už v Rusku registrovaní

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám