Hlavní obsah

USA nemají přehled o tunách jaderného materiálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristický útok spojený s jaderným výbuchem nebo explozí konvenční nálože v kombinaci s radioaktivním materiálem je noční můrou americké FBI. Přitom s nemalou pravděpodobností by mohl materiál pro takový úder pocházet právě z USA, které podle serveru Mother Jones postrádají 16 000 kilogramů obohaceného uranu a plutonia, který byl během desítek let poslán do 27 spřátelených zemí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Spojené státy, které aktivně brání Íránu v produkci obohaceného paliva, ztratily podle serveru přehled o vojensky zneužitelném materiálu, který by stačil na výrobu stovek atomových bomb.

Přesuny strategické suroviny sice doprovázely smlouvy se zeměmi od Francie po Tchaj-wan, zavazující cílovou zemi k mírovému využití radioaktivního materiálu, nicméně systém dohledu pocházející z 50. let nedává jistotu, kde zásilky či jejich části skončily. Smlouvy Američanů nezaručují supervizi.

A když američtí inspektoři u přátelských zemí přece jen získají možnost kontroly stavu v jednotlivých jaderných zařízeních, zjistí, že se mezinárodně přijatá pravidla a bezpečnostní procedury dodržují podle oficiální zprávy vlády USA jen na 50 procent.

Úmluvy pro zajištění jaderných a radiologických materiálů a účinnou ochranu jaderných zařízení přitom předpokládají jak dodržování pravidel, tak i pravidelnou kontrolu a dohled. Úmluvy tak podle Mother Jones porušují nejen cílové země, ale i samotné Spojené státy.

Reklama

Výběr článků

Načítám