Hlavní obsah

USA jsou ochotné podpořit nové znění rezoluce o příměří v Pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) ve čtvrtek opět odložila své hlasování o rezoluci ke konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Členové Rady jednají o rezoluci od začátku tohoto týdne. Jednání o textu rezoluce se vedou od začátku týdne a dosud vázly na přesné definici týkající se přerušení bojů v Pásmu Gazy a na způsobu inspekce vozidel, která mají do enklávy přivážet humanitární pomoc.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Rada bezpečnosti OSN

Článek

Podle diplomatických zdrojů jsou nyní Spojené státy ochotné podpořit poslední návrh textu rezoluce, hlasovat o něm by se mělo v pátek.

Finální návrh vyzývá k „naléhavým opatřením“ na zvýšení objemu humanitární pomoci, která je přepravovaná do Pásma Gazy. Poslední upravený návrh rezoluce však nezmiňuje požadavek na okamžité zastavení bojů, což je téma, které Spojené státy, hlavní spojenec Izraele, odmítají.

Foto: Hatem Ali, ČTK/AP

Destrukce po izraelském náletu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy

Jednání se v Radě bezpečnosti vedou od úterý, státy se ale zatím nedokázaly shodnout na znění rezoluce. Mezi sporné body patřil návrh, aby inspekce nákladních vozů, které vstupují do Pásma Gazy, prováděla OSN, a nikoli Izrael, jak se děje v současnosti. „Oči světa jsou zaměřené na USA,“ napsala agentura AFP. Spojené státy jako stálý člen RB OSN by totiž mohly návrh rezoluce, který by Washington považoval za příliš kritický k Izraeli, vetovat.

Návrh rezoluce o humanitárním příměří v Pásmu Gazy USA vetovaly

Blízký a Střední východ

Poslední rezoluci v RB OSN týkající se Pásma Gazy, předloženou rovněž Spojenými arabskými emiráty dne 8. prosince, právě USA vetovaly. Ostatní členové RB OSN byli pro s výjimkou Spojeného království, které se hlasování zdrželo. Rezoluce RB OSN jsou právně závazné, s jejich vymáhání však v praxi může být problém.

Pásmo Gazy je již řadu týdnů cílem bombardování a pozemní vojenské operace ze strany Izraele. O život tam podle gazanských úřadů ovládaných Hamásem z těchto důvodů již přišlo více než 20 000 lidí, většina z více než 2 milionů obyvatel musela opustit své domovy a humanitární situace je katastrofální. Židovský stát odůvodňuje útok na Pásmo Gazy nutností zlikvidovat teroristické hnutí Hamás, jehož příslušníci při útoku na Izrael 7. října povraždili zhruba 1200 lidí, většinou civilistů.

Hlasování Rady bezpečnosti OSN o přerušení bojů v Gaze bylo odloženo, pilují se detaily

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám