Hlavní obsah

NATO nyní vyšle „pozitivní signál“ pro budoucí členství Ukrajiny. Ale až po válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státy Severoatlantické aliance (NATO) vyšlou společný pozitivní signál pro budoucí členství Ukrajiny. Nyní její členství možné není, protože by alianci přivedlo do války s Ruskem, řekl v úterý ráno před začátkem summitu ve Vilniusu poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Časový rámec pro budoucí členství Ukrajiny zatím není, uvedl poradce.

Zahájení summitu NATO v Litevském VilniusuVideo: Reuters/AP, Novinky

 
Článek

Konflikt na Ukrajině a potenciální členství napadené země v alianci budou kromě výdajů na obranu členských států nebo kybernetické bezpečnosti hlavním tématem summitu NATO.

„Spojenci se dohodnou na novém balíku zvýšené podpory pro Ukrajinu, zhodnotí její dlouhodobé potřeby a rozšíří plány pro vzájemnou spolupráci s NATO,“ řekl Sullivan.

S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským se podle něj americký prezident Joe Biden setká ve středu.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan

Biden o víkendu uvedl, že Ukrajina nyní na vstup do NATO připravená není, členský stát podle něj musí kromě vojenských charakteristik být i funkční demokracií.

Alianční státy podle Sullivana také jednohlasně vyjádří podporu prodloužení mandátu generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi, který v pondělí s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem dojednal, aby „co nejdříve“ tureckému národnímu shromáždění předložil ke schválení švédský vstupní protokol do aliance.

„Jsme vděční za (Stoltenbergovo) vedení v kritické době, kdy procházela zkouškou mezinárodní bezpečnost a systém postavený na pravidlech,“ dodal Sullivan.

Potvrzeno. USA dají Ukrajině kazetovou munici. Podívejte se, jak je ničivá

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám