Hlavní obsah

Potvrzeno. USA dají Ukrajině kazetovou munici. Podívejte se, jak je ničivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy dodají Ukrajině kazetovou munici. Stane se součástí příštího balíčku vojenské pomoci, potvrdil v pátek poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Rozhodnutí následuje po měsících debat o tom, zda by USA měly poskytnout Kyjevu kontroverzní zbraně, které zakázalo více než sto zemí včetně amerických spojenců.

Foto: Profimedia.cz

Pouzdro kazetové munice nalezené na Ukrajině

Článek

Sullivan přiznal, že se jednalo o složité rozhodnutí, které administrativa Joea Bidena dlouho odkládala.

„Vyžadovalo to důkladný rozbor potenciálních škod pro civilisty. Tým pro národní bezpečnost rozhodnutí jednomyslně doporučil a prezident nakonec rozhodl, že v této strategii budeme pokračovat,“ citovala Sullivana CNN.

Ukrajina munici obdrží „v časovém rámci, který bude brát v potaz probíhající ukrajinskou protiofenzivu“ sdělil agentuře Reuters nejmenovaný zástupce Pentagonu.

Munice je kompatibilní s americkými houfnicemi ráže 155 mm. Tato děla už Ukrajina má a v uplynulém roce Kyjevu pomohla získat zpět část svého území.

Součástí nového balíku vojenské pomoci v hodnotě 800 milionů dolarů (asi 17,4 miliardy korun) budou také desítky bojových vozidel pěchoty, protitankové střely Javelin nebo munice do systému HIMARS.

Německo má výhrady, Ukrajina dodávku vítá

Proti dodávkám kazetové munice na Ukrajinu se postavily některé státy Severoatlantické aliance. Výhrady měla například německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková (Zelení). Německo je na rozdíl od USA (ale také Ruska, Číny či Turecka) signatářem úmluvy o zákazu tohoto typu munice. Více než 120 zemí včetně České republiky se v ní zavázalo, že tyto zbraně nebudou dále vyrábět, skladovat, přesouvat ani používat.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak rozhodnutí USA uvítal s tím, že může mít „mimořádný psychický a emocionální dopad na už tak demoralizovaná ruská okupační uskupení“.

Kazetová munice obsahuje submunici (menší bomby), které rozptyluje po okolí. Kazetové bomby vybuchují ještě ve vzduchu a rozpadají se na menší nálože, které se rozptýlí v širokém okolí. Submunice obsahuje například kovové špony, kuličky, střepiny, ale i napalm či další chemické nebo biologické zbraně.

Video: Použití kazetové munice Spojenými státy v Iráku proti teroristům z Islámského státu.

Kazetová puma se využívá také k rozptýlení protipěchotních min. Je velmi nebezpečná pro civilisty. Nejenže pokrývá velký prostor, ale také mnohé z bomb zůstávají nevybuchlé a dlouhodobě ohrožují okolí. Od 90. let minulého století se začala používat vyspělá inteligentní submunice, která využívá tepelné a vizuální senzory k lokalizaci a útoku na konkrétní cíle.

Biden už zřejmě schválil kazetovou munici pro Ukrajinu. Německu se to nelíbí

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám