Hlavní obsah

USA chtějí Saúdům prodat zbraně za 60 miliard dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ministerstvo obrany USA uvědomilo Kongres o plánovaném prodeji zbraní a techniky v hodnotě 60 miliard dolarů (přes bilión korun). Navrhovaný obchod, jehož součástí jsou bojové letouny, vrtulníky, radarové zařízení a satelitem naváděné bomby, se v případě posvěcení ze strany zákonodárců stane největším svého druhu v dějinách země. Ve čtvrtek na to upozornil deník The Washington Post (WP).

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-15

Článek

Pentagon chce Saúdské Arábii prodat 84 nových bojových letounů F-15, nové prvky k 70 dalším, které už Saúdové koupili dříve, 70 vrtulníků Apache, 72 kusů Black Hawk a 36 helikoptér Little Bird.

Saúdská strana by rovněž obdržela systémy satelitního navádění bomb, protiletadlové střely a radarové antirakety. Obchod by mohl být uskutečněn v příštích pěti až deseti letech v závislosti na časovém rozvrhu výroby a potřebném výcviku.

Kongres má na posouzení plánu 30 dní. Dojít by na něj mělo po volbách připadajících na začátek listopadu. Analytici oslovení deníkem upozornili, že Kongres byl v minulosti schopen prosadit jen dodatky k obchodním plánům a nikoliv je formálně zablokovat.

Nový obchod má kromě kontraktů pro americké zbrojovky zajistit pozice USA v arabském světě a být odpovědí na íránskou hrozbu. „Americká zahraniční politika hraje o mnoho: o důvěryhodnost v regionu i zdraví leteckého průmyslu,“ citoval WP leteckého analytika Richarda Aboulafia.

Náměstek ministra obrany pro politické záležitosti Andrew J. Shapiro dodal, že administrativa se zamýšlela nad rovnováhou sil na Blízkém východě a „shodla se, že prodej neohrozí bezpečnostní zájmy Izraele či kvalitativní převahu vojenského vybavení Izraele“.

Jeruzalém nedávno s Washingtonem podepsal dohodu o nákupu 20 amerických bojových letounů F-35.

Reklama

Výběr článků

Načítám