Hlavní obsah

USA chtějí po pojišťovně zpět milióny, které vyplatila na odměnách

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Přední americká pojišťovna AIG bude muset zaplatit zpět 156 miliónů dolarů (přes tři miliardy korun), které i přes finanční potíže přiznala členům vedení. V dopise Kongresu to uvedl ministr financí Timothy Geithner.

Článek

Geithner napsal, že vláda, která má od loňské obří výpomoci AIG v pojišťovně téměř 80procentní majoritu, si peníze vezme s 30miliardového balíku, který má AIG v rámci vládní pomoci v brzké době obdržet [celá zpráva].

Vyplacení bonusů zvedlo Američany ze židlí. Prezident Barack Obama to nazval ohavností a do kanceláří pojišťovny přišly stovky nenávistných e-mailů a dokonce i výhrůžky smrtí. Pobouření přiživilo úterní vystoupení newyorského generálního prokurátora Andrewa Cuoma, který uvedl, že odměny ve výši přes milión dolarů (přes 20 miliónů korun) dostalo 73 představitelů pojišťovny, přičemž jedenáct z nich mezitím AIG opustilo.

Republikánský senátor z Iowy Charles Grassley už předtím vedení pojišťovny, které bonusy přijalo, doporučil rituální sebevraždu [celá zpráva]. Předsedkyně Sněmovny reprezentantů následně uvedla, že několik sněmovních výborů připravuje zákon, který by byl přijat ještě tento týden a zaručil by navrácení peněz. 

Před sídlem AIG v Connecticutu jsou ozbrojené stráže.

Pojišťovna AIG

AIG dostala od státu po loňských problémech finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů, což je zřejmě vůbec nejvyšší částka na záchranu firmy v historii USA. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolarů, což je největší kvartální ztráta americké firmy v celé historii. AIG zajišťuje více než 100 000 společností ve 130 zemích světa a od září v ní 79,9 procent vlastní ministerstvo financí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám