Hlavní obsah

USA by rády rozmístily hypersonické střely u pobřeží Číny. Ale nemají je

Washington

Americká armáda vkládá naděje do hypersonických střel, které létají pětkrát rychleji než zvuk. Chtěla by je v budoucnu rozmístit v Jihočínském nebo Východočínském moři a anulovat tak sílu Číny. Problém je, že tyto zbraně dosud nemá.

Foto: USAF

Boeing B-52H s hypersonickou střelou ARRW

Článek

„Mohli byste je umístit někam do Jihočínského moře,“ uvedl tajemník pro armádu na ministerstvu obrany Ryan McCarthy a dodal, že „hypersonické zbraně jsou rakety Pershing 21. století“. Rakety Pershing byly klíčovou odstrašující zbraní za studené války, protože měly vysokou rychlost letu.

A hypersonické zbraně je ještě překonávají. „Protože jsou extrémně rychlé a účinné, pokud nemáte schopnosti umělé inteligence, nenajdete je, neucítíte je a nestřelíte je. Dorazí za pár minut,“ dodal McCarthy.

Armáda hypersonickou střelu dlouhého doletu LRHW považuje za jednu ze svých priorit, protože pro pozemní síly je klíčové mít schopnost přesné palby na velkou dálku.

LRHW, na jejímž vývoji se podílejí Dynetics Technical Solution a Lockheed Martin, ovšem bude poprvé odpálena z mobilní rampy nejdříve v roce 2023. Dynetics vyvíjí samotnou střelu a Lockheed Martin odpalovací zařízení.

USA dohánějí náskok Ruska

Problém je, že Rusko a Čína mají v této oblasti náskok. Obě země vsadily na hypersonické nosiče s jadernou hlavicí, u nichž je potřeba menší přesnost zásahu než u konvenční nálože, s níž počítá americké pozemní vojsko. Podle výzkumné zprávy Kongresu ze září 2019 se u obou zemí „předpokládá zařazení operační hypersonické zbraně - zřejmě s jadernou hlavicí - na počátku roku 2020.“ Rusko už uvedlo, že jich několik rozmístilo na konci roku 2019. Prezidentovi Vladimiru Putinovi to na konci roku oznámil ministr obrany Sergej Šojgu.

Jde o střely Avantgard, pro které se nevyvíjel vlastní pohon, který je velmi komplikovaný, ale vynášejí je klasické balistické rakety. Střela pak může provádět řadu ostrých manévrů. Putin pak řekl, že Avantgard je navržen tak, aby odolával teplotě 2000 °C. Tuto odolnost zajišťuje nový kompozitní materiál. Střela byla poprvé odpálena v prosinci 2018.

Čína testuje vlastní hypersonickou střelu Dong Feng DF-17.

Americké projekty

Spojené státy vyvíjejí více hypersonických střel, letectvo USAF už otestovalo ARRW AGM-183a, která byla odpálena z bombardéru B-52H. Při testu však šlo jen o to, získat data pro další vývoj. Letos bude mít letectvo hotový návrh hypersonické zbraně s konvenční hlavicí a bude pokračovat v testech systémů létajících pětkrát rychleji, než se šíří zvuk, jako jsou HAWC a TGB.

Americké konstruktéry však čeká řada problémů, které budou muset vyřešit. Především jde o to, že se střely touto rychlostí mají pohybovat v atmosféře, kde jsou nejen turbulence, ale hlavně je tam tření, které hypersonický projektil extrémně zahřívá. Z aerodynamického hlediska je optimální tenký profil křídla a ostrá špička, které mají nejmenší odpor, jenomže se extrémně zahřívají na hranách.

Skutečný průlom by pak představovaly střely s vlastním pohonem pomocí náporového motoru s nadzvukovým spalováním scramjet. Ty jsou však teprve ve vývoji.

Foto: USAF

Hypersonická střela X-51 Waverider pod bombardérem B-52

Takové sofistikované střely by se jistě neumisťovaly na malé ostrůvky u Číny, jako je Senkaku, kde by se jen obtížně daly chránit, uvedl Tom Karako z Programu pro mezinárodní bezpečnost při Středisku pro strategická a mezinárodní studia. Zpočátku jich navíc bude málo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám