Hlavní obsah

USA budou dál snižovat emise, věří šéf diplomacie Tillerson

Washington/New York

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson je přesvědčen, že Spojené státy budou pokračovat ve snižování emisí skleníkových plynů navzdory tomu, že se stahují z pařížské dohody o klimatu. Ve svém pátečním vyjádření se snažil snížit význam Trumpova kroku, který je podle něj politický.

Foto: Mark Thiessen, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson

Článek

Ministr zahraničí se v rámci schůzky s brazilským protějškem snažil snížit význam Trumpova rozhodnutí opustit globální smlouvu. Podle něj šlo o „politické rozhodnutí“. Zmínil také, že USA drží ohromný rekord ve snižování emisí skleníkových plynů. To je něco, nač mohou být hrdí. Dodal, že toto snižování probíhalo ještě před podepsáním pařížské dohody.

Tillersonovo vyjádření je jeho první poté, co Donald Trump ve čtvrtek večer řekl, že se rozhodl z dohody odejít. Tillerson Trumpa vyzýval, aby to nedělal.

V pátek newyorský prokurátor Eric Schneiderman Tillersona obvinil, že mátl investory ohledně nákladů na klimatické změny, když byl ještě ředitelem Exxon Mobil.

Dokumenty Exxonu ukazují, že ropná společnost používala jiná nižší čísla, než byla sdělena investorům v letech 2010 až 2014.

„Dokumenty Exxonu ukazují, že bývalý ředitel a prezident Tillerson byl o tomto informován a tuto nekonzistenci schválil,“ oznámila podle listu USA Today kancelář prokurátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám