Hlavní obsah

Urna s popelem Castra se vydala na poslední pouť. Na vozíku za ruským džípem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Zahalena do kubánské vlajky se urna s popelem Fidela Castra ve středu vydala na 1200 kilometrů dlouhou pouť do jeho rodného města Santiaga de Cuba na východě ostrova. Možnost dát poslední sbohem vůdci kubánské revoluce tak budou moci lidé po celé zemi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Urna s popelem Fidela Castra vyjela na poslední cestuVideo: Reuters

 
Článek

„Přišli jsme se podívat na urnu s ostatky, protože (Castro) tvořil historii,“ řekl agentuře Reuters osmapadesátiletý Cecilio Salgado, který jel na náměstí Revoluce přes celou Havanu. „Zaslouží si takovou poctu. Byl tím nejlepším, co se nám mohlo stát,“ dodal.

Urnu zahalenou v kubánské vlajce vojáci naložili na vozík připojený za ruský armádní džíp UAZ 469. Ten používala řada armád bývalého Východního bloku, včetně Československé.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Fidel Castro se setkal s výrobci sýrů

Bývalý kubánský diktátor zemi vládl déle než půl století až do roku 2008, kdy předal moc mladšímu bratrovi Raúlovi. Zemřel v pátek ve věku 90 let.

Související téma

Foto: Charles Platiau/Files , Reuters

Fidel Castro

Přestože Fidel Castro přivedl zemi do mezinárodní izolace, z níž pramenila i chudoba obyvatelstva, těší se stále na Kubě mimořádné úctě. Úřady vyhlásily devítidenní smutek a občané vyšli do ulic uctít Castrovu památku. Státní smutek skončí v neděli pohřbem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám